Zupa chałwowa z domowymi sezamkami

Zupa chałwowa z domowymi sezamkami
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 350 ml mleka
  • 30 g pasty sezamowej tahini
  • 10 g sezamu jasnego
  • 10 g sezamu czarnego
  • 200 g chałwy
  • 1 łyżka masła
  • 40 g glukozy
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jajka umyj i oddziel żółtka od białek. Zagotuj mleko ze śmietaną i laską wanilii przekroją wzdłuż, aby uwolnić nasionka. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Do utartych żółtek dodaj chochelkę ciepłego mleka stale mieszając, aby żółtka się nie ścięły. Tak powstałą miksturę powoli wlej do garnka z mlekiem i śmietanką ciągle mieszając. Poczekaj, aż zupa zgęstnieje i usuń laskę wanilii. Dodaj sezamową pastę tahini i pokrojoną chałwę. Całość zamieszaj.
Zrób domowe sezamki. Przygotuj papier do pieczenia. Na rozgrzaną patelnię wsyp glukozę, cukier puder, masło, sezam jasny oraz czarny i zamieszaj aby połączyć składniki. Szybko przelej na papier. Rozprowadź równo masę o grubości ok. 2 mm. Kiedy ostygnie pokrój w paski i uformuj w dowolny kształt i dodaj do zupy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA