Barszcz ukraiński
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia ukraińska
Składniki:
- 1 kg żeberek wołowych
- 5 ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 2 średnie buraki
- ¼ dużej kapusty lub ½ małej
- 1 butelka przecieru pomidorowego (pasata)
- 1 opakowanie bułek na parze
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna angielskie
- 7 ziaren pieprzu
- sól kamienna do smaku
- ¼ dużej kapusty lub ½ małej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na zimną wodę wrzucamy żebra i przyprawy, gotujemy wywar na wolnym ogniu i zbieramy szumy. Gotujemy dalej na wolnym ogniu do miękkości żeber. Z gotowego wywaru wyjmujemy liść laurowy.
Żebra wyjmujemy, oczyszczamy z mięsa i kroimy mięso na kawałki.
Ziemniaki i cebule kroimy w kostkę, buraki ścieramy na tarce. Marchew kroimy w słupki. Buraki posypujemy cukrem, aby wyciągnąć kolor, skrapiamy octem i wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy, aby puściły sok. Ziemniaki dodajemy do wywaru.
Na patelni podsmażamy cebulę na złoto, dodajemy marchew w słupkach i podsmażamy, ale zostawiamy na tzw. ząb. Całość dodajemy do wywaru, na tę samą patelnię wykładamy buraki i odparowujemy wodę tak, aby buraki lekko się zblanszowały, dodajemy do buraków pomidory i dusimy razem 3-4 min., całość dodajemy do wywaru. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu.
Szatkujemy kapustę i dodajemy do gotującego się barszczu. Całość doprawiamy do smaku i gotujemy wszystko w swoim rytmie kolejne 10 min. Na koniec dokładamy pokrojone mięso. Podajemy z kwaśną śmietaną, pampuszkami skropionymi mieszanką oleju, siekanego czosnku i kopru.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź