Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński
Oceń przepis:
114 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia ukraińska

Składniki:

  • 1 kg żeberek wołowych
  • 5 ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 2 średnie buraki
  • ¼ dużej kapusty lub ½ małej
  • 1 butelka przecieru pomidorowego (pasata)
  • 1 opakowanie bułek na parze
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna angielskie
  • 7 ziaren pieprzu
  • sól kamienna do smaku
  • ¼ dużej kapusty lub ½ małej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na zimną wodę wrzucamy żebra i przyprawy, gotujemy wywar na wolnym ogniu i zbieramy szumy. Gotujemy dalej na wolnym ogniu do miękkości żeber. Z gotowego wywaru wyjmujemy liść laurowy.

Żebra wyjmujemy, oczyszczamy z mięsa i kroimy mięso na kawałki.

Ziemniaki i cebule kroimy w kostkę, buraki ścieramy na tarce. Marchew kroimy w słupki. Buraki posypujemy cukrem, aby wyciągnąć kolor, skrapiamy octem i wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy, aby puściły sok. Ziemniaki dodajemy do wywaru.

Na patelni podsmażamy cebulę na złoto, dodajemy marchew w słupkach i podsmażamy, ale zostawiamy na tzw. ząb. Całość dodajemy do wywaru, na tę samą patelnię wykładamy buraki i odparowujemy wodę tak, aby buraki lekko się zblanszowały, dodajemy do buraków pomidory i dusimy razem 3-4 min., całość dodajemy do wywaru. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu.

Szatkujemy kapustę i dodajemy do gotującego się barszczu. Całość doprawiamy do smaku i gotujemy wszystko w swoim rytmie kolejne 10 min. Na koniec dokładamy pokrojone mięso. Podajemy z kwaśną śmietaną, pampuszkami skropionymi mieszanką oleju, siekanego czosnku i kopru.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA