Krem z pieczonej papryki z ziołami
Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 5 sztuk czerwonej papryki
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- 1 cebula
- 1 l bulionu wołowego
- 200 ml śmietany 30%
- łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- szklanka grzanek z chleba razowego
- zioła: oregano, tymianek, bazylia
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czerwoną paprykę umyj, osusz i włóż do piekarnika (180 stopni) na około 1 godzinę. Po upieczeniu ostudź, a następnie obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz łyżeczkę papryki wędzonej w proszku, a następnie wszystko razem podsmaż. Zalej warzywa wywarem mięsnym i gotuj. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Ostudzoną zupę zmiksuj blenderem i ponownie zagotuj. Dodaj świeży tymianek, bazylię i oregano. Śmietanę wymieszaj z mąką i zapraw nią zupę. Całość gotuj jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dopraw krem solą i pieprzem. Krem z papryki powinno podawać się z grzankami z razowego chleba.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W