Pasztet z ciecierzycy z orzechami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU na parze (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne, Dania dietetyczne, Pasztety i terriny
Składniki:
- 40 dag ugotowanej ciecierzycy
- 20 dag marchwi ugotowanej na parze
- 10 dag selera ugotowanego na parze
- 10 dag pietruszki ugotowanej na parze
- 10 dag orzechów włoskich
- 500 ml przecieru pomidorowego z kartonika
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy "Pięć smaków"
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej ostrej czerwonej papryki
- roszponka do dekorocji
Sos daktylowo-musztardowy:
- 15 dag daktyli
- 500 ml wody
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- 4 łyżki musztardy francuskiej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni prażymy przez chwilę orzechy włoskie dla wydobycia aromatu i odkładamy na bok. Następnie na rozgrzaną patelnię nalewamy olej i wsypujemy przyprawy, które również podprażamy dla aromatu przez kilka sekund, po czym dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Podsmażamy przez około 1 minutę. Ugotowaną ciecierzycę i pokrojone, ugotowane na parze warzywa wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy, sól i zawartość patelni i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i siemię lniane, starannie mieszamy łyżką i wykładamy do formy wysmarowanej olejem. Gotujemy na parze aż do pasztet się zetnie. Daktyle gotujemy przez 2-3 minuty w wodzie i miksujemy z musztardą sarepską na jednolitą masę. Po czym dodajemy musztardę francuska i mieszamy łyżką. Pasztet możemy podawać z sosem na gorąco lub po wystudzeniu na liściach roszponki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pasztety i terriny
Dania dietetyczne
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W