Pasztet z ciecierzycy z orzechami

Pasztet z ciecierzycy z orzechami
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 40 dag ugotowanej ciecierzycy
  • 20 dag marchwi ugotowanej na parze
  • 10 dag selera ugotowanego na parze
  • 10 dag pietruszki ugotowanej na parze
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 500 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy "Pięć smaków"
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej czerwonej papryki
  • roszponka do dekorocji

Sos daktylowo-musztardowy:

  • 15 dag daktyli
  • 500 ml wody
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki musztardy francuskiej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni prażymy przez chwilę orzechy włoskie dla wydobycia aromatu i odkładamy na bok. Następnie na rozgrzaną patelnię nalewamy olej i wsypujemy przyprawy, które również podprażamy dla aromatu przez kilka sekund, po czym dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Podsmażamy przez około 1 minutę. Ugotowaną ciecierzycę i pokrojone, ugotowane na parze warzywa wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy, sól i zawartość patelni i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i siemię lniane, starannie mieszamy łyżką i wykładamy do formy wysmarowanej olejem. Gotujemy na parze aż do pasztet się zetnie. Daktyle gotujemy przez 2-3 minuty w wodzie i miksujemy z musztardą sarepską na jednolitą masę. Po czym dodajemy musztardę francuska i mieszamy łyżką. Pasztet możemy podawać z sosem na gorąco lub po wystudzeniu na liściach roszponki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA