Paratha z ostrym ziemniaczanym farszem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki ciasta
330 g mąki plus mąka do podsypywania
0,5 l mleka
4 łyżki stołowe roztopionego masła
szczypta soli
Składniki farszu
2 ugotowane ziemniaki
2 chilli
¼ pęczka zielonej, posiekanej kolendry
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion zmielonej kolendry
75 ml oliwy lub oleju arachidowego
Do podania
2 łyżki octu z kokosów
1 limonka
¼ łyżeczki czarnych ziaren sezamu
1 ogórek bez nasion
1 opakowanie pomidorków winogronowych
300 ml odcedzonego jogurtu naturalnego
Przygotowanie ciasta
Wyrobić miękkie ciasto z mąki, mleka i masła. Zagniatać przez 3 minuty i odłożyć na 20 minut. Podzielić na kulki, każdą rozwałkować, podsypując mąkę w razie potrzeby.
Przygotowanie farszu
Jeszcze ciepłe ziemniaki doprawić solą i rozgnieść widelcem. Dosypać posiekane chilli, sproszkowany kmin rzymski i kolendrę. Dodać połowę posiekanej, zielonej kolendry. Wymieszać. Ułożyć nieco farszu na jednym z placków. Brzeg posmarować wodą, przykryć drugim plackiem i docisnąć palcami, aby powstał szczelny brzeg. Rozgrzać patelnię teflonową i wlać nieco oliwy lub oleju arachidowego. Ułożyć parathę ostrożnie na patelni i smażyć 2-3 minut po obu stronach, aż będzie złocista i chrupiąca. Pokroić ogórek w dużą kostkę, pomidorki na pół. Dodać szczyptę soli, czarne ziarna sezamu i kilka listów kolendry. Skropić oliwą i octem z kokosów. Usmażony placek pokryć jogurtem, nałożyć sałatkę, podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia indyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W