Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka ryżu
- szczypta soli
- 1/2 kokosa
- 2 duże banany
- duże mango
- puszka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- opakowanie cukru cynamonowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kokosa rozłup, obierz z brązowej skórki i utrzyj na tarce. Ryż wypłucz na sitku. Zalej go mlekiem z cukrem i solą. Wstaw go w rondelku na mocny ogień. Jak się tylko zacznie gotować zmniejsz ogień i gotuj go jeszcze 10 minut. Następnie dodaj utartego kokosa, przykryj pokrywką i daj mu wchłonąć resztę mleka. Na plastikowej folii rozsmaruj wystudzony ryż tak, by obrane banany były nim szczelnie pokryte. Zawiń je w folię i odstaw na noc do lodówki. Mango pokrój na piórka. Mleko kokosowe zagotuj z cukrem brązowym i cynamonowym. Schłodzone banany pokrój na centymetrowej grubości plasterki. Na talerzyk wylej sos kokosowy i rozłóż cząstki mango oraz bananowe pierścienie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W