Pani puri z ikrą łososia lub awokado
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 20 sztuk pani puri
- 1 mały słoik z ikrą łososia (opcjonalnie, patrz wyżej)
- Trochę kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Nadzienie:
- 1 dojrzałe awokado, drobno posiekane
- 1 mały pomidor, drobno posiekany
- 1 cebula, drobno posiekana
- ½ małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- mała garść posiekanej świeżej kolendry
- skórka z ½ limonki i 2 łyżeczki soku z limonki (aby powstrzymać awokado przed ciemnieniem)
- sól
Woda z tamaryndowcem i miętą:
- 1 łyżka proszku pani puri masala (kupionego w sklepie)
- 4 łyżki chutneya z tamaryndowca
- 8 liści mięty, drobno posiekanych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nalej 250 ml wody do dzbanuszka i wymieszaj z proszkiem pani puri, chutneyem z tamaryndowca i miętą. Dopraw do smaku, dodając więcej chutneya, aby smak był słodszy, albo proszku pani puri, aby smak był ostrzejszy.
Wymieszaj składniki na nadzienie. Dopraw. Zrób otwór palcem w wypukłej części pani puri (jedna strona zawsze jest cieńsza i delikatniejsza). Nałóż łyżeczkę nadzienia do środka, dodaj ikrę łososia i śmietanę i kładź na talerzu.
Przed jedzeniem przelej wodę do małego dzbanuszka i postaw obok pani puri. Nalej 2 łyżeczki wody do otworu w pani puri i jedz od razu, inaczej woda zacznie przeciekać. Smacznego.
Wymieszaj składniki na nadzienie. Dopraw. Zrób otwór palcem w wypukłej części pani puri (jedna strona zawsze jest cieńsza i delikatniejsza). Nałóż łyżeczkę nadzienia do środka, dodaj ikrę łososia i śmietanę i kładź na talerzu.
Przed jedzeniem przelej wodę do małego dzbanuszka i postaw obok pani puri. Nalej 2 łyżeczki wody do otworu w pani puri i jedz od razu, inaczej woda zacznie przeciekać. Smacznego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W