Pani puri z ikrą łososia lub awokado

Pani puri z ikrą łososia lub awokado
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 20 sztuk pani puri
  • 1 mały słoik z ikrą łososia (opcjonalnie, patrz wyżej)
  • Trochę kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Nadzienie:
  • 1 dojrzałe awokado, drobno posiekane
  • 1 mały pomidor, drobno posiekany
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • ½ małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • mała garść posiekanej świeżej kolendry
  • skórka z ½ limonki i 2 łyżeczki soku z limonki (aby powstrzymać awokado przed ciemnieniem)
  • sól
Woda z tamaryndowcem i miętą:
  • 1 łyżka proszku pani puri masala (kupionego w sklepie)
  • 4 łyżki chutneya z tamaryndowca
  • 8 liści mięty, drobno posiekanych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nalej 250 ml wody do dzbanuszka i wymieszaj z proszkiem pani puri, chutneyem z tamaryndowca i miętą. Dopraw do smaku, dodając więcej chutneya, aby smak był słodszy, albo proszku pani puri, aby smak był ostrzejszy.

Wymieszaj składniki na nadzienie. Dopraw. Zrób otwór palcem w wypukłej części pani puri (jedna strona zawsze jest cieńsza i delikatniejsza). Nałóż łyżeczkę nadzienia do środka, dodaj ikrę łososia i śmietanę i kładź na talerzu.

Przed jedzeniem przelej wodę do małego dzbanuszka i postaw obok pani puri. Nalej 2 łyżeczki wody do otworu w pani puri i jedz od razu, inaczej woda zacznie przeciekać. Smacznego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA