Ciasto a la pleśniak
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 op. proszku do pieczenia (15 g)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 3 jaja
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 łyżki śmietany, jogurtu lub kefiru
- 200 g dobrego masła
- owoce np. maliny, jagody, borówki, śliwki lub dobre powidła, dżem
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok, a żółtka wraz z resztą składników (bez owoców oczywiście) zagniatamy. Białka ubijamy na sztywno. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część układamy na dno blachy, na to wysypujemy owoce, które przykrywamy pianą z białek. Drugą część ciasta ścieramy na tarce lub drobimy palcami i wykładamy na pianę z białek. Pieczemy w ok. 160 stopni ok. 40 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W