Strudel z chałką, jabłkiem i białym serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- opakowanie ciasta filo
- 100 g masła
- 250 g chałki namoczonej w mleku
- 100 g białego twarogu
- 3 żółtka
- 3 białka
- 2 laski wanilii
- 5 łyżek cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy
- sos waniliowy:
- 1/2 szklanki 36% śmietany
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- laska wanilii
- 4 łyżki cukru brązowego
- 2 żółtka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce utrzyj cukier, żółtka, wanilię i szuszoną skórkę pomarańczową. Do utartych żółtek dodaj masło i ucieraj składniki ponownie. Na koniec dodaj pokruszony twaróg i namoczoną chałkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj starte jabłko. Na koniec delikatnie połącz masę z pianą z białek.
Ciasto filo posmaruj roztopionym masłem. Na wysmarowanej masłem blasze ułóż ring. Do ringu włóż dwie warstwy ciasta filo. Do środka nałóż farsz. Pozostałe ciasto zwiń i zwiąż. Na końcu całość posmaruj roztopionym masłem. Piecz w 200 stopniach przez 30 minut. Po 20 minutach wyjmij ciasto z ringu i wstaw na 10 minut do piekarnika.
Przygotuj sos waniliowy. Do garnka wlej mleko i śmietanę. Dodaj laskę wanili i cukier. Wymieszaj składniki i zagotuj. Gotujący się sos zdejmij z gazu i dodaj roztrzepane żółtka. Sos ponownie wstaw na gaz i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotowy strudel podawaj z sosem i swieżymi owocami. Smacznego!
Ciasto filo posmaruj roztopionym masłem. Na wysmarowanej masłem blasze ułóż ring. Do ringu włóż dwie warstwy ciasta filo. Do środka nałóż farsz. Pozostałe ciasto zwiń i zwiąż. Na końcu całość posmaruj roztopionym masłem. Piecz w 200 stopniach przez 30 minut. Po 20 minutach wyjmij ciasto z ringu i wstaw na 10 minut do piekarnika.
Przygotuj sos waniliowy. Do garnka wlej mleko i śmietanę. Dodaj laskę wanili i cukier. Wymieszaj składniki i zagotuj. Gotujący się sos zdejmij z gazu i dodaj roztrzepane żółtka. Sos ponownie wstaw na gaz i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotowy strudel podawaj z sosem i swieżymi owocami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W