Muffinki czekoladowo-buraczane
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Składniki:
- 250 g ugotowanych buraków
- 190 g drobnego cukru
- 50 g kakao
- 170 g mąki pszennej
- 7,5 g proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 200 g oleju rzepakowego
- 100 g czekolady 60%
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady 60%
- 30 g śmietany kremówki
- 1 łyżka miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę pszenna, proszek do pieczenia i kakao.
Zmiksuj na gładką masę buraki, olej i jajka. Dodaj suche składniki i wszystko połącz w jednoltią masę. Podczas mieszania dodaj starą czekoladę.
Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz temp. 165-175 stopni C przez około 25-30 min. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Śmietanę z miodem podgrzej do około 80 stopni C i zalej czekoladę. Poczekaj 2-3 minuty. Po tym czasie wymieszaj polewę.
Przestudzone muffinki polej polewą czekoladową i podawaj.
Zmiksuj na gładką masę buraki, olej i jajka. Dodaj suche składniki i wszystko połącz w jednoltią masę. Podczas mieszania dodaj starą czekoladę.
Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz temp. 165-175 stopni C przez około 25-30 min. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Śmietanę z miodem podgrzej do około 80 stopni C i zalej czekoladę. Poczekaj 2-3 minuty. Po tym czasie wymieszaj polewę.
Przestudzone muffinki polej polewą czekoladową i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W