Muffinki czekoladowo-buraczane

Muffinki czekoladowo-buraczane
Oceń przepis:
238 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Muffinki

Składniki:

Polewa czekoladowa:
  • 50 g czekolady 60%
  • 30 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę pszenna, proszek do pieczenia i kakao.
Zmiksuj na gładką masę buraki, olej i jajka. Dodaj suche składniki i wszystko połącz w jednoltią masę. Podczas mieszania dodaj starą czekoladę.
Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz temp. 165-175 stopni C przez około 25-30 min. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Śmietanę z miodem podgrzej do około 80 stopni C i zalej czekoladę. Poczekaj 2-3 minuty. Po tym czasie wymieszaj polewę.
Przestudzone muffinki polej polewą czekoladową i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA