Muffinki marchewkowo-orzechowe z lukrem buraczanym

Muffinki marchewkowo-orzechowe z lukrem buraczanym
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 i pół filiżanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia dla alergików
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 filiżanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka maku
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1 filiżanka startej cukinii
  • 1 filiżanka startej marchewki
  • 1 filiżanka cukru kokosowego
  • 300 g miękkiego tofu
Lukier:
  • 1 łyżka soku z buraków
  • pół filiżanki tłuszczu omega
  • 1 łyżka słodzika ze stewii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, orzechy, mak i przyprawy. W drugiej misce połączyć marchewkę i cukinię.
Tofu i cukier rozmieszać blenderem, dodać do warzyw. Przełożyć mieszankę warzywną do mąki i dobrze wymieszać.
Formę muffinkową natłuścić oliwą w spreju i napełniać ciastem w 3/4. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Składniki lukru zmiksować. Udekorować upieczone muffinki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA