Muffinki marchewkowo-orzechowe z lukrem buraczanym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Muffinki
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 i pół filiżanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia dla alergików
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 filiżanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka maku
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki kardamonu
- 1 filiżanka startej cukinii
- 1 filiżanka startej marchewki
- 1 filiżanka cukru kokosowego
- 300 g miękkiego tofu
Lukier:
- 1 łyżka soku z buraków
- pół filiżanki tłuszczu omega
- 1 łyżka słodzika ze stewii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, orzechy, mak i przyprawy. W drugiej misce połączyć marchewkę i cukinię.
Tofu i cukier rozmieszać blenderem, dodać do warzyw. Przełożyć mieszankę warzywną do mąki i dobrze wymieszać.
Formę muffinkową natłuścić oliwą w spreju i napełniać ciastem w 3/4. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Składniki lukru zmiksować. Udekorować upieczone muffinki.
Tofu i cukier rozmieszać blenderem, dodać do warzyw. Przełożyć mieszankę warzywną do mąki i dobrze wymieszać.
Formę muffinkową natłuścić oliwą w spreju i napełniać ciastem w 3/4. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Składniki lukru zmiksować. Udekorować upieczone muffinki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W