Proste ciasto z jabłkami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 5 jaj
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ponadto:
- 3-5 jabłek
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- skórka z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. Przekładamy je do miski, posypujemy łyżką cynamonu, 2-3 łyżkami brązowego cukru i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy i układamy jeden kawałek koło drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Białka oddzielamy od żółtek, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Białka wlewamy do dzieży miksera, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać. Jak pojaśnieją, zgęstnieją i zwiększą swoją objętość, ale nie będą jeszcze ubite na sztywno, zaczynamy dosypywać cukier, łyżka po łyżce – trochę jak na bezę. Białka powinny znacznie zwiększyć swoją objętość, być sztywne i lśniące.
Następnie dolewamy żółtko po żółtku (nie przerywamy miksowania). Dolewamy pastę z wanilii i dodajemy skórkę z cytryny. Przestajemy miksować, przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i za pomocą łopatki dokładnie, ale delikatnie, mieszamy ciasto, by pozbyć się grudek.
Wylewamy ciasto na przygotowane jabłka i od razu wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy ok. 25 minut, następnie studzimy w otwartym piekarniku przez 15 minut, a na koniec studzimy na blacie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź