Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 3-5 jabłek
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. Przekładamy je do miski, posypujemy łyżką cynamonu, 2-3 łyżkami brązowego cukru i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy i układamy jeden kawałek koło drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Białka oddzielamy od żółtek, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Białka wlewamy do dzieży miksera, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać. Jak pojaśnieją, zgęstnieją i zwiększą swoją objętość, ale nie będą jeszcze ubite na sztywno, zaczynamy dosypywać cukier, łyżka po łyżce – trochę jak na bezę. Białka powinny znacznie zwiększyć swoją objętość, być sztywne i lśniące.

Następnie dolewamy żółtko po żółtku (nie przerywamy miksowania). Dolewamy pastę z wanilii i dodajemy skórkę z cytryny. Przestajemy miksować, przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i za pomocą łopatki dokładnie, ale delikatnie, mieszamy ciasto, by pozbyć się grudek.

Wylewamy ciasto na przygotowane jabłka i od razu wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy ok. 25 minut, następnie studzimy w otwartym piekarniku przez 15 minut, a na koniec studzimy na blacie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA