Łosoś bałtycki z konfiturą pomidorową, bobem i chrupiącym boczkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Polska ze smakiem (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 pomidory
- czerwona papryka
- 200 g. łososia wędzonego na ciepło
- 4 plastry surowego wędzonego boczku
- 0,5 kg bobu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- oleju Kujawskiego z bazylią i cytryną
- olej Kujawski
- bazylia świeża
- kiełki groszku
- 2 łyżki octu winnego
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj 1/4 szkl. wody, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, pa-prykę bez skórki i cukier. Gotuj około 20 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następ-nie dodaj sól, ocet winny do smaku. Wszystko zmiksuj na jednolite purée. Boczek pokrój na cienkie paski i przesmaż na oleju na chrupko. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Bób ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Obierz ze skórki. Na talerzu wyłóż konfiturę z po-midorów, ułóż kawałki łososia, posyp bobem, chrupiącym boczkiem i udekoruj świeżą bazylią i kiełkami groszku i skrop olejem Kujawskim z bazylią i cytryną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W