Ciasto czekoladowe z ciemnym piwem i polewą z solonego karmelu
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Ciasto:
- 250 ml piwa typu stout
- 250 g masła
- 70 g kakao
- 340 g cukru
- 140 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 120 g jajek
- 270 g mąki pszennej
- 5 g sody oczyszczonej
Polewa z solonego karmelu:
- 170 g cukru
- 190 g śmietany kremówki
- 100 g solonego masła
- 1 g sody oczyszczonej
- 35 g syropu glukozowego
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem, ciągle ubijając dodajemy jajka, śmietanę i piwo. Mąkę przesiewamy razem z sodą i kakao i stopniowo dodajemy do masy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i pieczemy 60-70 minut, w 170º C.
Solony karmel:
Śmietanę podgrzewamy i dodajemy sodę oczyszczoną.
Cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni i karmelizujemy na złoty kolor. Zalewamy gorącą śmietaną, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i sól i mieszamy do połączenia.
Przestudzone ciasto polewamy karmelem.
Masło ucieramy z cukrem, ciągle ubijając dodajemy jajka, śmietanę i piwo. Mąkę przesiewamy razem z sodą i kakao i stopniowo dodajemy do masy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i pieczemy 60-70 minut, w 170º C.
Solony karmel:
Śmietanę podgrzewamy i dodajemy sodę oczyszczoną.
Cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni i karmelizujemy na złoty kolor. Zalewamy gorącą śmietaną, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i sól i mieszamy do połączenia.
Przestudzone ciasto polewamy karmelem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W