Mazurek wielkanocny z kremem figowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wielkanocne, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 250 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- słoik dżemu porzeczkowego
Krem figowy:
- 300 g cukru
- 250 g suszonych fig
- 3/4 szklanki mleka 3,2%
- 1 łyżka masła
- bakalie do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, żółtka i posiekaj wszystko nożem. Potem szybko wyrób ciasto, aby go nie ogrzać.. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut.
Następnie ciasto rozwałkuj i wyłóż na prostokątną płaską blasze wyłożoną pergaminem. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 10 - 15 minut.
Przygotuj krem figowy. Na patelni skarmelizuj cukier. Dodaj pokrojone figi. Wymieszaj. Następnie dolej mleko i cierpliwie czekaj, aż owoce się rozpadną, a mleko idealnie połączy się z karmelem.
Gotową masę zmiksuj z masłem na gładki krem.
Upieczone ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie wyłóż krem figowy. Mazurka udekoruj według uznania bakaliami. Smacznego!
Następnie ciasto rozwałkuj i wyłóż na prostokątną płaską blasze wyłożoną pergaminem. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 10 - 15 minut.
Przygotuj krem figowy. Na patelni skarmelizuj cukier. Dodaj pokrojone figi. Wymieszaj. Następnie dolej mleko i cierpliwie czekaj, aż owoce się rozpadną, a mleko idealnie połączy się z karmelem.
Gotową masę zmiksuj z masłem na gładki krem.
Upieczone ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie wyłóż krem figowy. Mazurka udekoruj według uznania bakaliami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W