Kotleciki z resztek warzyw i mąki kukurydzianej z sosem majonezowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- szklanka drobno posiekanych warzyw, mogą być warzywa po obiedzie lub surowe
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka maślanki lub jogurtu lub śmietany
- sól himalajska
- olej rzepakowy
- 4 łyżki majonezu
- kiwi ze skórką
- sok z limonki
- łyżeczka pasty chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa, kaszę, mąkę, proszek, cukier, szczyptę soli oraz maślankę połącz ze sobą dokładnie i odstaw na ok. 20 min.
Do rondelka wlej olej rzepakowy. Ilość oleju zależy od wielkości rondelka, potrzebujemy ok. 3 cm warstwę. Podgrzej do 180 st. C.
Z przygotowanej masy uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego i smaż, aż będą złotobrązowe. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Majonez zblenduj z kiwi, sokiem z limonki, i pastą chili. Kotleciki podaj z majonezem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Kuchnia międzynarodowa
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W