Miska śniadaniowa z obiadowych resztek z jajkiem sadzonym i piklami

Miska śniadaniowa z obiadowych resztek z jajkiem sadzonym i piklami
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z resztek, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 150 g kaszy z wczorajszego obiadu
  • buraczki zasmażane
  • trochę marchewki z groszkiem
  • 1 cebula czerwona
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kawałek świeżego chili
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 100 ml octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • łyżka oleju
  • łyżka sezamu
  • świeże zioła do posypania (kolendra lub szczypior)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia zaprawy do pikli. W rondelku łączymy ocet, 150 ml wody, łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Zaprawę doprowadzamy do wrzenia. Cebulkę kroimy w cienkie piórka i zalewamy zalewą. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut.

Obieramy czosnek, siekamy w plasterki. Chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek z chili. Gdy aromat przypraw uwolni się do oleju, ścieramy imbir i dodajemy kaszę z obiadu. Smażymy 2-3 minuty.

Dorzucamy marchewkę z groszkiem, dodajemy sos sojowy, słodki sos chili i mieszamy. Całość podsmażamy jeszcze minutę.

W tym czasie rozgrzewamy odrobinę masła na patelni i wbijamy na nią dwa jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż białka będą ścięte, a żółtka płynne. 

W głębokim talerzu układamy kaszę, na niej łyżkę buraczków, sadzone jajka i pikle z cebuli. Całość posypujemy sezamem i szczypiorkiem lub kolendrą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA