Miska śniadaniowa z obiadowych resztek z jajkiem sadzonym i piklami
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z resztek, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 150 g kaszy z wczorajszego obiadu
- buraczki zasmażane
- trochę marchewki z groszkiem
- 1 cebula czerwona
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka słodkiego sosu chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- kawałek świeżego chili
- mały kawałek świeżego imbiru
- 100 ml octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- łyżka oleju
- łyżka sezamu
- świeże zioła do posypania (kolendra lub szczypior)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia zaprawy do pikli. W rondelku łączymy ocet, 150 ml wody, łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Zaprawę doprowadzamy do wrzenia. Cebulkę kroimy w cienkie piórka i zalewamy zalewą. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut.
Obieramy czosnek, siekamy w plasterki. Chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek z chili. Gdy aromat przypraw uwolni się do oleju, ścieramy imbir i dodajemy kaszę z obiadu. Smażymy 2-3 minuty.
Dorzucamy marchewkę z groszkiem, dodajemy sos sojowy, słodki sos chili i mieszamy. Całość podsmażamy jeszcze minutę.
W tym czasie rozgrzewamy odrobinę masła na patelni i wbijamy na nią dwa jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż białka będą ścięte, a żółtka płynne.
W głębokim talerzu układamy kaszę, na niej łyżkę buraczków, sadzone jajka i pikle z cebuli. Całość posypujemy sezamem i szczypiorkiem lub kolendrą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź