Jajka po benedyktyńsku na grzance z chałki
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 2)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Śniadania
Składniki:
- 2 jajka do poszetowania
- 3 żółtka + 3 łyżki wrzątku do sosu
- 6 plastrów surowego, wędzonego boczku
- 2 łyżki soku z cytryny
- około 150 g roztopionego masła
- pieprz cayenne
- 2 łyżki octu
- 2 kromki chałki
- szczypiorek
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wbijamy żółtka i dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny. Ubijamy, aż masa stanie się puszysta. Następnie dodajemy 3 łyżki wrzątku i dalej ubijamy. Miskę z jajeczną bazą stawiamy na kąpieli wodnej.
Ubijamy jajka kontrolując, czy nie zaczyna się robić z nich jajecznica (jeśli tak, miskę szybko zestawiamy i chłodzimy). Po chwili zaczynamy dolewać cienkim strumieniem masło, jednocześnie nie przestając mieszać, aż konsystencja będzie idealna. Sos doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
Zagotowujemy wodę w garnku. Dodajemy do niej 2 łyżki octu. Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku robimy wirek patyczkiem i szybko wlewamy jajko z miseczki. Staramy się delikatnie otoczyć je białkiem, używając do tego patyczka. Po 10-15 sekundach w ten sam sposób wbijamy drugie jajko. Gotujemy je 2,5 minuty, po czym delikatnie odsączamy na talerzyku.
Chałkę podsmażamy z obu stron na maśle. Bekon smażymy na chrupiąco. Na złotą i chrupiącą chałkę wykładamy bekon, na niego po jajku, a całość zalewamy hojną porcją sosu. Jajka po benedyktyńsku posypujemy świeżym szczypiorkiem i pieprzem cayenne.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź