Wege pierogi z mąki grochowej
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 10)
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki grochowej
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1 szklanka wrzątku
- papryka słodka lub wędzona
- sól
Farsz:
- szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- 2 małe marchewki
- papryka chili w płatkach
- imbir
- 3 ząbki czosnku
- ser feta (mała kostka)
- świeża kolendra i mięta
- 2 upieczone papryki
- 2 upieczone pomidory
- oliwa
Sos:
- 2 szklanki jogurtu
- garść szpinaku
- mała garść orzechów włoskich
- świeża mięta
- sok z dwóch cytryn
- sól
- kmin rzymski lub pasta tahini
Dodatkowo:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić.
Przygotować farsz. Upieczone pomidory zblendować z pieczoną papryką i ugotowaną zieloną soczewicą. Dodać startą marchewkę, świeżą kolendrę, miętę i ser feta.
Ciasto rozwałkować, wyciąć spore kółka i nałożyć farsz. Zlepić pierogi i smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju.
Wszystkie składniki sosu posiekać i wymieszać z jogurtem. Przyprawić i podawać z pierogami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W