Placuszki z cukinii i sera feta
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni odc.5
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 100g ser feta
- pęczek koperku
- 150g bułki tartej lub kaszy manny
- sól
- pieprz
- mąka
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 2-3 godziny, aż puści wodę. Ser zetrzeć na tej samej tarce, koperek posiekać. Wycisnąć i odsączyć cukinię, a następnie połączyć z serem, koperkiem i bułką tartą lub kaszą manną. Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą masę i formować małe płaskie placuszki, ok. 4 -5 cm średnicy. Obtoczyć w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złoto - brązowe. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowo-koperkowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W