Gortidas – kukurydziane kieszonki z farszem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej nixtamalizowanej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka smalcu
- 1½ – 1 ¾ szklanki ciepłej wody
- olej do smażenia
Farsz:
- ser feta, mozzarella lub inny ulubiony
- pasta z fasoli np. frijoles refritos
- ½ cebuli drobno pokrojonej
- 1 pęczek kolendry
- 1 pomidor pokrojony drobniej
- awokado
- gęsta śmietana
- pasta lub olej chili
- pokrojona w cienkie paski sałata (rzymska, lodowa, kapusta)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do mąki i soli powoli dolewamy wodę i cały czas wyrabiamy dłońmi. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 1 h. Po tym czasie dodajemy smalec i wyrabiamy ponownie. Formujemy kulki wielkości małej brzoskwini, lekko skrapiamy wodą lub olejem dłonie, żeby ciasto się nie kleiło i formujemy, przerzucając ciasto z dłoni do dłoni. Powinniśmy otrzymać placki grubości ok. 4 mm.
Układamy je na talerzu wyłożonym folią spożywczą, żeby się nie przyklejały. Smażymy na rozgrzanym oleju polewając olejem na zewnątrz. Wysmażone lub upieczone gortidas przecinamy na pół (nie docinamy do końca, ma nam powstać kieszonka).
Smarujemy środek pastą z fasoli, nakładamy plastry awokado, pomidory, sałatę, polewamy śmietaną, dodajemy cebulę, kolendrę i skrapiamy sosem chili lub olejem. Podajemy od razu. Gortidas można również upiec na suchej patelni, przez ok. 7 minut z każdej strony.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź