Świąteczny wieniec z szynką i serem
Przygotował:
Donal Skehan
- Seria kulinarna:
- Rodzinne Święta Donala (odc. 1)
- Rodzaj dania:
- Dania na karnawał i imprezę, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 400 g ciasta francuskiego na maśle (rozmrożonego, ale w jak najniższej temperaturze)
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 100 g mozzarelli, startej na grubej tarce
- 200 g gruyèra, startego na grubej tarce
- 250 g szynki w cienkich plasterkach
- duża garść posiekanego szczypiorku
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 1 łyżka sezamu
- żurawina w słoiku lub relish pomidorowy do maczania
Sałatka z brukselki:
- 500 g brukselki, obranej z zewnętrznych listków
- 125 g suszonej żurawiny
- 75 g prażonych łuskanych migdałów, posiekanych
- 50 g parmezanu, w płatkach lub tartego
Dressing:
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na duży prostokąt o wymiarach mniej więcej 45x25 cm. Zrób to w momencie, kiedy wszystkie pozostałe składniki są już przygotowane – do tej chwili trzymaj ciasto w lodówce.
Posmaruj płat ciasta musztardą, zostawiając wzdłuż dłuższego boku po przeciwległej stronie odstęp szerokości mniej więcej 2 cm. Posyp mozzarellą i gruyèrem, dopraw pieprzem, rozłóż plasterki szynki, na wierzchu rozrzuć szczypiorek.
Zaczynając od bliższego sobie boku, zwiń ściśle ciasto wraz z nadzieniem, formując roladę. Pozostawiony odstęp posmaruj roztrzepanym jajkiem, zwiń do końca, ułóż roladę tak, by miejsce zlepienia znalazło się na spodzie.
Przełóż roladę na blachę, wysłaną papierem do pieczenia i ponacinaj, nie przekrawając spodniej warstwy ciasta, która będzie utrzymywać wieniec w całości, po czym chwyć roladę za oba końce i uformuj wieniec, rozchylając nacięcia i zlepiając ciasto w miejscu, gdzie spotkają się końce rolady. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem.
Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200° C (180° C przy termoobiegu) i piecz przez 20-25 minut, aż wieniec nabierze złotawej barwy.
W czasie, gdy wieniec się piecze przygotuj sałatkę. Roztrzep wszystkie składniki dressingu do całkowitego połączenia. Za pomocą ostrego noża, szatkownicy lub robota kuchennego pokrój bardzo cienko brukselki w poprzek. Umieść w dużej misce, dodaj połowę suszonych żurawin, połowę migdałów i połowę parmezanu. Polej dressingiem, wymieszaj delikatnie. Przełóż do salaterki, przed podaniem posyp resztą żurawin, migdałów i parmezanu.
Upieczony wieniec zsuń ostrożnie na duży talerz. Pośrodku umieść miseczkę z żurawiną lub relishem pomidorowym do maczania. Przed podaniem odstaw na 10 minut do przestygnięcia. Serwuj z sałatką brukselkową.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź