Świąteczny wieniec z szynką i serem

Świąteczny wieniec z szynką i serem
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • 400 g ciasta francuskiego na maśle (rozmrożonego, ale w jak najniższej temperaturze)
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 100 g mozzarelli, startej na grubej tarce
  • 200 g gruyèra, startego na grubej tarce
  • 250 g szynki w cienkich plasterkach
  • duża garść posiekanego szczypiorku
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 1 łyżka sezamu
  • żurawina w słoiku lub relish pomidorowy do maczania
Sałatka z brukselki:
  • 500 g brukselki, obranej z zewnętrznych listków
  • 125 g suszonej żurawiny
  • 75 g prażonych łuskanych migdałów, posiekanych
  • 50 g parmezanu, w płatkach lub tartego
Dressing:
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na duży prostokąt o wymiarach mniej więcej 45x25 cm. Zrób to w momencie, kiedy wszystkie pozostałe składniki są już przygotowane – do tej chwili trzymaj ciasto w lodówce.

Posmaruj płat ciasta musztardą, zostawiając wzdłuż dłuższego boku po przeciwległej stronie odstęp szerokości mniej więcej 2 cm. Posyp mozzarellą i gruyèrem, dopraw pieprzem, rozłóż plasterki szynki, na wierzchu rozrzuć szczypiorek.

Zaczynając od bliższego sobie boku, zwiń ściśle ciasto wraz z nadzieniem, formując roladę. Pozostawiony odstęp posmaruj roztrzepanym jajkiem, zwiń do końca, ułóż roladę tak, by miejsce zlepienia znalazło się na spodzie.

Przełóż roladę na blachę, wysłaną papierem do pieczenia i ponacinaj, nie przekrawając spodniej warstwy ciasta, która będzie utrzymywać wieniec w całości, po czym chwyć roladę za oba końce i uformuj wieniec, rozchylając nacięcia i zlepiając ciasto w miejscu, gdzie spotkają się końce rolady. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem.

Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200° C (180° C przy termoobiegu) i piecz przez 20-25 minut, aż wieniec nabierze złotawej barwy.

W czasie, gdy wieniec się piecze przygotuj sałatkę. Roztrzep wszystkie składniki dressingu do całkowitego połączenia. Za pomocą ostrego noża, szatkownicy lub robota kuchennego pokrój bardzo cienko brukselki w poprzek. Umieść w dużej misce, dodaj połowę suszonych żurawin, połowę migdałów i połowę parmezanu. Polej dressingiem, wymieszaj delikatnie. Przełóż do salaterki, przed podaniem posyp resztą żurawin, migdałów i parmezanu.

Upieczony wieniec zsuń ostrożnie na duży talerz. Pośrodku umieść miseczkę z żurawiną lub relishem pomidorowym do maczania. Przed podaniem odstaw na 10 minut do przestygnięcia. Serwuj z sałatką brukselkową.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA