Pizza smażona

Pizza smażona
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej typ 750
  • 10 g soli
  • 1 ricotta
  • szynka dojrzewająca
  • bazylia
  • mortadela
  • sos pomidorowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą i wyrabiać kilka minut na elastyczne i sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. W połowie wyrastania złożyć ciasto, aby je wzmocnić.

Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części, po około 110 g każda. Uformować z nich kule, lekko spłaszczyć i zostawić na 20 minut.

W tym czasie rozgrzać w garnku olej do temperatury około 180ºC.

Placki jeszcze bardziej rozpłaszczyć, środek posmarować ricottą, nałożyć porwaną szynkę i listki bazylii.

Ulepić pieróg i smażyć przez kilka minut w rozgrzanym oleju.

Cześć placuszków można usmażyć bez wypełniania. Po usmażeniu nałożyć na górę ulubione dodatki np. sos pomidorowy, mortadelę, rukolę czy szynkę dojrzewającą.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA