Pizza smażona
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 5 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pizza, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 300 ml wody
- 5 g świeżych drożdży
- 450 g mąki pszennej typ 750
- 10 g soli
- 1 ricotta
- szynka dojrzewająca
- bazylia
- mortadela
- sos pomidorowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą i wyrabiać kilka minut na elastyczne i sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. W połowie wyrastania złożyć ciasto, aby je wzmocnić.
Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części, po około 110 g każda. Uformować z nich kule, lekko spłaszczyć i zostawić na 20 minut.
W tym czasie rozgrzać w garnku olej do temperatury około 180ºC.
Placki jeszcze bardziej rozpłaszczyć, środek posmarować ricottą, nałożyć porwaną szynkę i listki bazylii.
Ulepić pieróg i smażyć przez kilka minut w rozgrzanym oleju.
Cześć placuszków można usmażyć bez wypełniania. Po usmażeniu nałożyć na górę ulubione dodatki np. sos pomidorowy, mortadelę, rukolę czy szynkę dojrzewającą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź