Grzybowe kapelusze faszerowane kozim serem
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania z grzybów
Składniki:
- 6 dużych pieczarek
- oliwa do skropienia
- 2 łyżki masła
- posiekana szalotka
- posiekany ząbek czosnku
- ćwierć łyżeczki rozgniecionej ostrej papryczki
- 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści tymianku
- 3 ? 4 łyżki świeżej bułki tartej
- sól i pieprz
- 4 ? 6 łyżek świeżego koziego sera
- łyżka posiekanych świeżych listków pietruszki
- kiełki do przybrania
- zredukowany ocet balsamiczny do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190?C. Oderwać nóżki grzybów, drobno posiekać i odłożyć. Ułożyć kapelusze wierzchami do góry na blasze, natrzeć odrobiną oliwy i opiekać 10 minut, żeby się lekko skurczyły. W tym czasie roztopić masło na patelni i delikatnie podsmażyć szalotkę, żeby zmiękła, ok. 3 minut. Dodać posiekane nóżki grzybów, smażyć kolejne 5 minut. Dodać czosnek, ostrą papryczkę i tymianek na minutę. Wmieszać niemal całą bułkę tartą (zostawiając jedną łyżkę na później). Skosztować i doprawić. Resztę bułki tartej zmieszać z pietruszką w misce. Wyjąć kapelusze z piekarnika i odwrócić. Posolić i popieprzyć. Nałożyć w nie sera i posypać mieszanką bułki tartej z pietruszką. Skropić oliwą i zapiekać, aż kapelusze się zrumienią, a nadzienie będzie gorące, ok. 20 minut. Podawać z kiełkami lub rukwią wodną oraz ze zredukowanym octem balsamicznym. UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź