Chłodnik z winogron
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Wegańskie zupy
Składniki:
- ½ szklanki blanszowanych migdałów, namoczonych przez noc w wodzie
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka winogron
- 1 kromka chleba
- 1 ząbek czosnku
- sól
- ½ szklanki oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- do podania: czarny pieprz, płatki migdałów, kilka pokrojonych kulek winogron, oliwa z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namoczone migdały odcedzić. Dodać do blendera razem z wodą, winogronami, chlebem, czosnkiem oraz sporą szczyptą soli i zostawić na 5 minut.
W międzyczasie rozgrzać patelnię i uprażyć płatki migdałów, następnie pokroić na pół kilka kulek winogron do podania. Odstawić na bok.
W naczyniu blendera zacząć miksować wszystkie składniki do momentu, aż zmienią się w gładki ¬chłodnik. Wtedy wciąż powoli blendująć wlać ocet, a następnie olej i miksować kolejną minutę do momentu, aż krem zmieni się w lśniącą emulsję.
Gotowy krem schłodzić i podawać z oliwą, prażonymi migdałami, pokrojonymi winogronami oraz świeżo zmielonym pieprzem.
W międzyczasie rozgrzać patelnię i uprażyć płatki migdałów, następnie pokroić na pół kilka kulek winogron do podania. Odstawić na bok.
W naczyniu blendera zacząć miksować wszystkie składniki do momentu, aż zmienią się w gładki ¬chłodnik. Wtedy wciąż powoli blendująć wlać ocet, a następnie olej i miksować kolejną minutę do momentu, aż krem zmieni się w lśniącą emulsję.
Gotowy krem schłodzić i podawać z oliwą, prażonymi migdałami, pokrojonymi winogronami oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W