Gulasz wołowy z marchewką

Gulasz wołowy z marchewką
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 kg pokrojonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • 200 g grubego boczku pokrojonego w paski
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pokrojone
  • średnie cebule
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu z Jerez lub winnego
  • 750 ml wytrawnego czerwonego lub białego wina
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 nać selera
  • 1 pęczek pietruszki (związany)
  • 1 pęczek tymianku (związany)
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1,5 kg dużych
  • pokrojonych marchewek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dopraw mięso z obu stron solą i pieprzem. Smaż boczek przez 7 min, a następnie odłóż na bok. Użyj połowy oleju i zeszklij cebule. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Odłóż tak jak boczek. Dolej oleju i przyrumień mięso z obu stron. Odłóż. Zdeglasuj rondel octem i przeczyść go. Kiedy ocet wyparuje, dolej wina. Teraz ułóż mięso, boczek, cebulę i czosnek. Zalej bulionem. Jeśli to konieczne, dodaj wody. Zwiąż razem pietruszkę, tymianek, selera i ziarna pieprzu. Dodaj do rondla. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, przykryj i trzymaj na wolnym ogniu przez 2 godziny. W tym czasie rozprowadź nieco mąki kukurydzianej w odrobinie wywaru i dolej to do rondla. Gotuj bez przykrycia przez pół godziny. Dodaj marchew i gotuj jeszcze przez pół godziny, aż zrobi się miękka. Wyrzuć ziołowy bukiet. Ostudź gulasz, przykryj go i wstaw na noc do lodówki. (Możesz też podać go od razu, ale lepiej smakuje następnego dnia). Przed podaniem zagotuj gulasz i odparuj go nieco.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA