Gulasz wołowy z marchewką
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 kg pokrojonej wołowiny
- sól i pieprz
- 200 g grubego boczku pokrojonego w paski
- 2 łyżki oleju
- 2 pokrojone
- średnie cebule
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki octu z Jerez lub winnego
- 750 ml wytrawnego czerwonego lub białego wina
- 750 ml bulionu wołowego
- 1 liść laurowy
- 1 nać selera
- 1 pęczek pietruszki (związany)
- 1 pęczek tymianku (związany)
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1,5 kg dużych
- pokrojonych marchewek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dopraw mięso z obu stron solą i pieprzem. Smaż boczek przez 7 min, a następnie odłóż na bok. Użyj połowy oleju i zeszklij cebule. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Odłóż tak jak boczek. Dolej oleju i przyrumień mięso z obu stron. Odłóż. Zdeglasuj rondel octem i przeczyść go. Kiedy ocet wyparuje, dolej wina. Teraz ułóż mięso, boczek, cebulę i czosnek. Zalej bulionem. Jeśli to konieczne, dodaj wody. Zwiąż razem pietruszkę, tymianek, selera i ziarna pieprzu. Dodaj do rondla. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, przykryj i trzymaj na wolnym ogniu przez 2 godziny. W tym czasie rozprowadź nieco mąki kukurydzianej w odrobinie wywaru i dolej to do rondla. Gotuj bez przykrycia przez pół godziny. Dodaj marchew i gotuj jeszcze przez pół godziny, aż zrobi się miękka. Wyrzuć ziołowy bukiet. Ostudź gulasz, przykryj go i wstaw na noc do lodówki. (Możesz też podać go od razu, ale lepiej smakuje następnego dnia). Przed podaniem zagotuj gulasz i odparuj go nieco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W