Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1,5 kg cielęcej łopatki
  • 1 duża cebula (około 240 g)
  • obranej i pokrojonej na ćwiartki
  • 1 duża gałązka świeżego tymianku
  • oregano lub rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło rozgrzać w szybkowarze. Mięso doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na gorące masło i dodać ćwiartki cebuli. Zrumienić na ostrym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu obracając, aż z wszystkich stron nabierze złocistej barwy. Wrzucić zioła, szczelnie zakryć specjalną pokrywką. Zostawić na ostrym ogniu do chwili, gdy wskaźnik wykaże, że pieczeń się dusi pod dużym ciśnieniem. Zmniejszyć ogień na mały i dusić jeszcze przez 30 minut. Obniżyć ciśnienie w garnku zgodnie ze wskazówkami producenta. (Ja robię to w zlewie, wtedy kontroluję uchodzącą z garnka parę.) Otworzyć szybkowar. Odstawić pieczeń na kilka minut przed pokrojeniem. Podawać z sosem z pieczenia i z ćwiartkami cebuli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA