Domowy doner kebab
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 5)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 6
Składniki:
- 500 g grubo zmielonej wołowiny (środek antrykotu)
- 2 łyżki jogurtu lub kefiru
- 2 łyżki mleka
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka soli
- duża szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- masło
Ponadto:
- 1 cebula
- 1 łyżeczka sumaku
- ½ pęczka pietruszki
- oliwa
- 2 ogórki konserwowe
- 1 pomidor
- sól
Do podania:
- bułki do kebaba, pide
- sos jogurtowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę miksujemy na papkę i odciskamy ją na sicie, do przepisu wykorzystamy tylko sok z cebuli. Pozostałe składniki (poza masłem) na doner kebab przekładamy do miski, dodajemy sok z cebuli i wyrabiamy gładką, mięsną masę.
Następnie układamy mięso na papierze do pieczenia, zwijamy w ciasny rulon, dociskamy tak, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, zawijamy ściśle i wkładamy do zamrażarki na minimum jeden dzień lub dłużej. W takiej formie mięso może leżeć w zamrażarce nawet 6 miesięcy.
Przygotowujemy dodatki do kebaba. Cebule kroimy w półplasterki, doprawiamy solą i ugniatamy przez chwilę, żeby zmiękła i puściła sok, dodajemy do niej poszatkowaną nać pietruszki, sumak i oliwę. Mieszamy i odstawiamy.
Ogórki kroimy w plastry wzdłuż, a pomidory na półplasterki.
Wyciągamy mięsny rulon z zamrażarki i odkładamy go na ok. 5 min., żeby odtajał. Następnie ostrym nożem ścinamy skrawki najcieniej jak się da. Nie ścinamy całego mięsa, tylko tyle ile potrzebujemy do przygotowania ok. 2 porcji. Nie możemy doprowadzić do rozmrażania masy, bo będzie trudna do pokrojenia i zacznie się rozpadać.
Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy luźno kawałki mięsa, smażymy króciutko, tylko do uzyskania ładnego koloru i lekkiego przyrumienienia. Powinny łatwo dać się oderwać od spodu patelni, przekręcamy na drugą stronę i dosmażamy.
Serwujemy z sosem jogurtowym, cebulą z sumakiem, ogórkiem konserwowym i pomidorem, najlepiej zawinięte w lawasz lub jako wypełnienie pide.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź