Indyk faszerowany owocami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z indyka
Składniki:
- indyk w całości ( ok. 5 kg )
- 75 g masła
- garść świeżej kolendry, mięty
- szczypta soli
- szklanka soku pomarańczowego
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru brązowego
- łyżka suszonej skórki z cytryny
- łyżka suszonej skórki z pomarańczy
- farsz:
- 400 g ugotowanej kaszy pęczak
- 3 sparzone limonki
- 1 sparzona pomarańcza
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 20 dag zmielonej drobiowej wątróbki
- jabłko
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżej mięty
- piana z 3 białek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło utrzyj z solą i świeżymi posiekanymi ziołami - kolendrą i miętą. Ziołowe masło włóż pod skórę indyka. Wykałaczką zepnij pierś ze skórą tak, aby masło nie wypłynęło. W miseczce wymieszaj dokładnie przyprawy - cynamon, cukier brązowy, suszoną skórkę z cytryny i pomarańczy. Mieszanką przypraw natrzyj dokładnie indyka.
Przygotuj farsz. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę pęczak z kawałkami limonek i pomarańczy. Dodaj suszoną żurawinę, zmieloną wątróbkę i kawałki jabłka. Farsz dopraw solą, pieprzem i świeżą miętą. Na koniec do farszu dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj. Gotowym farszem nafaszeruj indyka. Na koniec szpagatem zwiąż nogi indyka. Piecz indyka w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut na 1 kg mięsa. Na dno brytfanki wlej sok z pomarańczy. Smacznego!
Przygotuj farsz. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę pęczak z kawałkami limonek i pomarańczy. Dodaj suszoną żurawinę, zmieloną wątróbkę i kawałki jabłka. Farsz dopraw solą, pieprzem i świeżą miętą. Na koniec do farszu dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj. Gotowym farszem nafaszeruj indyka. Na koniec szpagatem zwiąż nogi indyka. Piecz indyka w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut na 1 kg mięsa. Na dno brytfanki wlej sok z pomarańczy. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z indyka
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W