Bulion drobiowy z bazylią tajską
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
Bulion:
kurczak (1–1,3 kg)
- łodyga selera, przekrojona na pół
- średnia marchew, obrana i przekrojona na pół
- średnia cebula, obrana i przekrojona na pół
- pęczek rozgniecionej trawy cytrynowej
- 35 dkg grzybów shiitake, nóżki i kapelusze osobno, kapelusze do naleśników
- pęczek tajskiej bazylii, łodygi i liście
- łyżka rozgniecionego imbiru
- tajska papryczka chili (żeby złagodzić, można usunąć nasiona)
- skórka z limonki
- łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
Dodatki do zupy z bazylią tajską:
Bulion drobiowy z bazylią tajską
- papryczka chili (opcjonalnie)
- 60 ml sosu rybnego
- 1,5 łyżki cukru
- sok z 2 limonek
- mięso z uda kurczaka z bulionu drobiowego z tajską bazylią
- pół ogórka, obranego, bez nasion i pokrojonego w plastry
- 4 pomidory śliwkowe, pokrojone w ćwiartki, bez nasion i pokrojone w trójkąty 1,5 cm
- pęczek posiekanej młodej cebulki ze szczypiorkiem
- łyżeczka oleju sezamowego
- limonka pokrojona w ćwiartki
- bazylia tajska, łodygi i liście
- sól
Jajeczne naleśniki:
60 gramów masła
- łyżka drobno posiekanego imbiru
- 6 jaj
- 80 ml mleka 2%
- łyżeczka oleju sezamowego
- sól
Nadzienie do naleśników:
3 łyżki oleju
- kapelusze grzybów shiitake, pokrojone w piórka (z przepisu na bulion drobiowy z bazylią tajską)
- 3 łyżki oleju
- pęczek szparagów (odcięte grube końcówki) zblanszowanych w słonej wodzie
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło z bazylią tajską i bagietka:
pęczek bazylii tajskiej, umyty, osuszony, oddzielone liście
200 gramów masła roztopionego na małym ogniu i schłodzonego
½ bagietki, przypieczonej i pokrojonej na 4 kawałki
Bulion drobiowy z tajską bazylią:
Włożyć wszystkie składniki do dużego garnka. Zalać zimną wodą w ilości 2–2,3 litra. Zagotować, zdjąć pokrywkę i zmniejszyć ogień, żeby bulion delikatnie bulgotał. Zebrać szumowiny. Gotować przez godzinę na małym ogniu. Wyjąć kurczaka z garnka. Odciąć udo, pokroić w kawałki i odłożyć do udekorowania zupy. Resztę kurczaka wykorzystać według własnego uznania. Odcedzić bulion do czystego naczynia.
Dodatki do zupy z tajską bazylią:
Zagotować bulion. Dodać chili, sos rybny, cukier i sok z limonki. Doprawić solą. Dodać mięso z kurczaka, ogórek i pomidor. Podawać gorącą zupę przybraną młodą cebulką, olejem sezamowym, ćwiartkami limonki i tajską bazylią.
Jajeczne naleśniki:
Wlać do miski 2 łyżki roztopionego masła. Dodać imbir, jajka, mleko, olej sezamowy i sól, dobrze roztrzepać. Na średnim ogniu rozgrzać płytką patelnię z powłoką nieprzywierającą. Zamoczyć papierowy ręcznik w reszcie roztopionego masła i wysmarować patelnię. Rozlać cienką warstwę ciasta tak, żeby pokryć dno patelni. Gdy ciasto zaczyna bulgotać na środku, obrócić naleśnik i smażyć z drugiej strony przez 3 – 5 sekund. Zdjąć naleśnik z patelni i położyć na suchym, papierowym ręczniku.
Usmażyć naleśniki z reszty ciasta.
Naleśnikowe nadzienie i przygotowanie naleśników:
Na średnim ogniu rozgrzać olej na płytkiej patelni. Smażyć do miękkości kapelusze grzybów shiitake (ok. 5 minut). Doprawić solą i pieprzem, odstawić. Położyć jeden naleśnik na desce. Wzdłuż jednej strony naleśnika ułożyć 2 szparagi. Na szparagach położyć warstwę grzybów shiitake. Zawinąć naleśnik z jednej strony. Położyć drugi placek na desce i zawinąć weń przygotowany wcześniej naleśnik. Kroić po skosie na 3 kawałki.
Masło z tajską bazylią i przypieczona bagietka:
Włożyć tajską bazylię do blendera, wlać roztopione masło. Miksować przez kilka sekund, żeby nie rozdrobnić bazylii. Przelać do miski i włożyć na 5 minut do zamrażalnika. Wyjąć z zamrażalnika i dobrze roztrzepać, żeby połączyć składniki. Ponownie wstawić do zamrażalnika. Po upływnie 5 minut, gdy masło stężało, ponownie roztrzepać. Przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki lub zamrażalnika.
Rozsmarować masło na kawałkach przypieczonej bagietki.
pęczek bazylii tajskiej, umyty, osuszony, oddzielone liście
200 gramów masła roztopionego na małym ogniu i schłodzonego
½ bagietki, przypieczonej i pokrojonej na 4 kawałki
Bulion drobiowy z tajską bazylią:
Włożyć wszystkie składniki do dużego garnka. Zalać zimną wodą w ilości 2–2,3 litra. Zagotować, zdjąć pokrywkę i zmniejszyć ogień, żeby bulion delikatnie bulgotał. Zebrać szumowiny. Gotować przez godzinę na małym ogniu. Wyjąć kurczaka z garnka. Odciąć udo, pokroić w kawałki i odłożyć do udekorowania zupy. Resztę kurczaka wykorzystać według własnego uznania. Odcedzić bulion do czystego naczynia.
Dodatki do zupy z tajską bazylią:
Zagotować bulion. Dodać chili, sos rybny, cukier i sok z limonki. Doprawić solą. Dodać mięso z kurczaka, ogórek i pomidor. Podawać gorącą zupę przybraną młodą cebulką, olejem sezamowym, ćwiartkami limonki i tajską bazylią.
Jajeczne naleśniki:
Wlać do miski 2 łyżki roztopionego masła. Dodać imbir, jajka, mleko, olej sezamowy i sól, dobrze roztrzepać. Na średnim ogniu rozgrzać płytką patelnię z powłoką nieprzywierającą. Zamoczyć papierowy ręcznik w reszcie roztopionego masła i wysmarować patelnię. Rozlać cienką warstwę ciasta tak, żeby pokryć dno patelni. Gdy ciasto zaczyna bulgotać na środku, obrócić naleśnik i smażyć z drugiej strony przez 3 – 5 sekund. Zdjąć naleśnik z patelni i położyć na suchym, papierowym ręczniku.
Usmażyć naleśniki z reszty ciasta.
Naleśnikowe nadzienie i przygotowanie naleśników:
Na średnim ogniu rozgrzać olej na płytkiej patelni. Smażyć do miękkości kapelusze grzybów shiitake (ok. 5 minut). Doprawić solą i pieprzem, odstawić. Położyć jeden naleśnik na desce. Wzdłuż jednej strony naleśnika ułożyć 2 szparagi. Na szparagach położyć warstwę grzybów shiitake. Zawinąć naleśnik z jednej strony. Położyć drugi placek na desce i zawinąć weń przygotowany wcześniej naleśnik. Kroić po skosie na 3 kawałki.
Masło z tajską bazylią i przypieczona bagietka:
Włożyć tajską bazylię do blendera, wlać roztopione masło. Miksować przez kilka sekund, żeby nie rozdrobnić bazylii. Przelać do miski i włożyć na 5 minut do zamrażalnika. Wyjąć z zamrażalnika i dobrze roztrzepać, żeby połączyć składniki. Ponownie wstawić do zamrażalnika. Po upływnie 5 minut, gdy masło stężało, ponownie roztrzepać. Przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki lub zamrażalnika.
Rozsmarować masło na kawałkach przypieczonej bagietki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W