Bulion drobiowy z bazylią tajską

Bulion drobiowy z bazylią tajską
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

Bulion:

kurczak (1–1,3 kg)
  • łodyga selera, przekrojona na pół
  • średnia marchew, obrana i przekrojona na pół
  • średnia cebula, obrana i przekrojona na pół
  • pęczek rozgniecionej trawy cytrynowej
  • 35 dkg grzybów shiitake, nóżki i kapelusze osobno, kapelusze do naleśników
  • pęczek tajskiej bazylii, łodygi i liście
  • łyżka rozgniecionego imbiru
  • tajska papryczka chili (żeby złagodzić, można usunąć nasiona)
  • skórka z limonki
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe

Dodatki do zupy z bazylią tajską:

Bulion drobiowy z bazylią tajską

Jajeczne naleśniki:

60 gramów masła

Nadzienie do naleśników:

3 łyżki oleju
  • kapelusze grzybów shiitake, pokrojone w piórka (z przepisu na bulion drobiowy z bazylią tajską)
  • 3 łyżki oleju
  • pęczek szparagów (odcięte grube końcówki) zblanszowanych w słonej wodzie
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło z bazylią tajską i bagietka:

pęczek bazylii tajskiej, umyty, osuszony, oddzielone liście
200 gramów masła roztopionego na małym ogniu i schłodzonego
½ bagietki, przypieczonej i pokrojonej na 4 kawałki

Bulion drobiowy z tajską bazylią:

Włożyć wszystkie składniki do dużego garnka. Zalać zimną wodą w ilości 2–2,3 litra. Zagotować, zdjąć pokrywkę i zmniejszyć ogień, żeby bulion delikatnie bulgotał. Zebrać szumowiny. Gotować przez godzinę na małym ogniu. Wyjąć kurczaka z garnka. Odciąć udo, pokroić w kawałki i odłożyć do udekorowania zupy. Resztę kurczaka wykorzystać według własnego uznania. Odcedzić bulion do czystego naczynia.

Dodatki do zupy z tajską bazylią:

Zagotować bulion. Dodać chili, sos rybny, cukier i sok z limonki. Doprawić solą. Dodać mięso z kurczaka, ogórek i pomidor. Podawać gorącą zupę przybraną młodą cebulką, olejem sezamowym, ćwiartkami limonki i tajską bazylią.

Jajeczne naleśniki:
Wlać do miski 2 łyżki roztopionego masła. Dodać imbir, jajka, mleko, olej sezamowy i sól, dobrze roztrzepać. Na średnim ogniu rozgrzać płytką patelnię z powłoką nieprzywierającą. Zamoczyć papierowy ręcznik w reszcie roztopionego masła i wysmarować patelnię. Rozlać cienką warstwę ciasta tak, żeby pokryć dno patelni. Gdy ciasto zaczyna bulgotać na środku, obrócić naleśnik i smażyć z drugiej strony przez 3 – 5 sekund. Zdjąć naleśnik z patelni i położyć na suchym, papierowym ręczniku.
Usmażyć naleśniki z reszty ciasta.

Naleśnikowe nadzienie i przygotowanie naleśników:
Na średnim ogniu rozgrzać olej na płytkiej patelni. Smażyć do miękkości kapelusze grzybów shiitake (ok. 5 minut). Doprawić solą i pieprzem, odstawić. Położyć jeden naleśnik na desce. Wzdłuż jednej strony naleśnika ułożyć 2 szparagi. Na szparagach położyć warstwę grzybów shiitake. Zawinąć naleśnik z jednej strony. Położyć drugi placek na desce i zawinąć weń przygotowany wcześniej naleśnik. Kroić po skosie na 3 kawałki.


Masło z tajską bazylią i przypieczona bagietka:
Włożyć tajską bazylię do blendera, wlać roztopione masło. Miksować przez kilka sekund, żeby nie rozdrobnić bazylii. Przelać do miski i włożyć na 5 minut do zamrażalnika. Wyjąć z zamrażalnika i dobrze roztrzepać, żeby połączyć składniki. Ponownie wstawić do zamrażalnika. Po upływnie 5 minut, gdy masło stężało, ponownie roztrzepać. Przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki lub zamrażalnika.
Rozsmarować masło na kawałkach przypieczonej bagietki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA