Kurczak z kokosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 6 daktyli (mięsistych)
- kokos świeży
- mleko kokosowe
- 2-3 gwiazdki anyżu
- 10 ziaren białego pieprzu
- 0,5 łyżki nasion kminu rzymskiego
- łyżka mąki
- ryż
- czarnuszka
- olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj ryż: wlej do garnka trochę oleju, wsyp suchy ryż i podsmaż, aby się zeszklił. Dosyp pół łyżeczki ziaren czarnuszki. Zalej wodą 2 cm ponad poziom ryżu, natychmiast przykryj szczelną przykrywką i na małym ogniu gotuj ok. 20 min. Po ugotowaniu zamieszaj i zostaw przykryte w cieple przez następne 20 min. Piersi z kurczaka przekrój przez pół, tak jednak, żeby ich nie przeciąć. W środek włóż daktyle i zawiń mięso. Roladki obsmaż na patelni. Wyjmij je delikatnie i przygotuj sos: wlej mleko kokosowe na patelnię, dodaj utłuczone w moździerzu ziarna anyżu, kminu i białego pieprzu oraz sól. Dodaj duże wiórki kokosowe ze ustrugane obieraczką do warzyw ze świeżego kokosa. Wszystko delikatnie zagęść rozwodnioną mąką ryżową. Gorące roladki polej sosem i ozdób świeżo ustruganymi wiórami z kokosa. Podawaj z ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W