Kurczak z orzechami nerkowca
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 200 g piersi lub podudzie kurczaka (najlepiej pół na pół)
- garść orzechów nerkowca
- sos słodkie chilli
- sos rybny
- ½ cytryny lub limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- garść kiełków sojowych
- 500 g ryżu jaśminowego
- szczypiorek do dekoracji
- olej orzechowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokroić mięso z kurczaka w paski i obsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju orzechowego (może być zwykły), po 2 minutach dołożyć garść orzechów nerkowca. Po kolejnych 2 minutach dołożyć sos słodkie chilli, odrobinę sosu rybnego i sok z połowy cytryny lub limonki, ząbek czosnku w plastrach i ewentualnie płaską łyżeczkę cukru. Smażyć 3 minuty. Na samym końcu dodać kiełki sojowe. Podawać z ryżem jaśminowym. Dekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W