Zupa rybna na sandaczu

Zupa rybna na sandaczu
Oceń przepis:
97 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

5 małych ogórków kiszonych
  • duża cebula
  • ugotowana włoszczyzna z bulionu (marchewki, pietruszki, seler, por )
  • 3 filety z sandacza
  • 2-3 listki laurowe
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka soku z ogórków kwaszonych
  • sól i pieprz
Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj bulion warzywny. Przecedź go i zostaw ugotowaną włoszczyznę. Do bulionu warzywnego dodaj głowy i korpusy rybne. Składników nie mieszaj. Wywar gotuj przez około 40 minut. Po tym czasie przecedź go delikatnie.
Przygotuj pozostałe składniki zupy. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, ogórki w grubsze plastry. Ugotowaną włoszczyznę pokrój z paseczki. Filety z sandacza pokrój w kostkę.
W dużym garnku na maśle przesmaż cebulę, następnie dodaj kawałki sandacza. Całość
dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz
pokrojone ugotowane warzywa. Wszystkie składniki zalej bulionem warzywnym. Zupę zagotuj.
Na koniec zupę dopraw sokiem z cytryny i sokiem z kiszonych ogórków. Podawaj ją ze świeżym posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA