Klopsiki soczewicowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Składniki:
- ¼ szklanki soczewicy
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebulka
- ½ korzenia pietruszki
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- olej
- 1 - 2 łyżki bułki tartej
- sól i czarny pieprz
Sos pomidorowy:
- ½ cebuli
- mały kawałek ostrej papryki
- olej
- 1 puszka pomidorów
- szczypta cynamonu
- sól i czarny pieprz
- do podania: świeża bazylia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Soczewicę i kaszę jaglaną nasypać do dwóch oddzielnych małych rondelków. Lekko osolić i gotować.
Cebulę posiekać w kostkę, pietruszkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Na dnie patelni rozgrzać olej i dodać warzywa, zamieszać i dodać słodką oraz ostrą paprykę. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż zmiękną.
Na dnie rondelka rozgrzać olej. Cebulkę i papryczkę posiekać, dodać na dno patelni i krótko podsmażać przez 2 - 3 minuty.
Po tym czasie dodać pomidory oraz pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i gotować bez przykrycia na niedużym ogniu przez 10 - 15 minut.
Ugotowaną soczewicę i kaszę przełożyć do dużej miski, dodać podsmażoną cebulką wraz z pietruszką, bułką tartą oraz solą i pieprzem i wszystko dokładnie ugnieść, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
Z tak przygotowanej masy lepić pulpeciki i smażyć je na dużej patelni na odrobinie oleju. Gorące pulpeciki podawać z sosem pomidorowym oraz dużą ilością świeżej bazylii.
Cebulę posiekać w kostkę, pietruszkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Na dnie patelni rozgrzać olej i dodać warzywa, zamieszać i dodać słodką oraz ostrą paprykę. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż zmiękną.
Na dnie rondelka rozgrzać olej. Cebulkę i papryczkę posiekać, dodać na dno patelni i krótko podsmażać przez 2 - 3 minuty.
Po tym czasie dodać pomidory oraz pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i gotować bez przykrycia na niedużym ogniu przez 10 - 15 minut.
Ugotowaną soczewicę i kaszę przełożyć do dużej miski, dodać podsmażoną cebulką wraz z pietruszką, bułką tartą oraz solą i pieprzem i wszystko dokładnie ugnieść, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
Z tak przygotowanej masy lepić pulpeciki i smażyć je na dużej patelni na odrobinie oleju. Gorące pulpeciki podawać z sosem pomidorowym oraz dużą ilością świeżej bazylii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dobre dla dzieci
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W