Klopsiki soczewicowe

Klopsiki soczewicowe
Oceń przepis:
168 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • ¼ szklanki soczewicy
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebulka
  • ½ korzenia pietruszki
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • olej
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej
  • sól i czarny pieprz
Sos pomidorowy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Soczewicę i kaszę jaglaną nasypać do dwóch oddzielnych małych rondelków. Lekko osolić i gotować.
Cebulę posiekać w kostkę, pietruszkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Na dnie patelni rozgrzać olej i dodać warzywa, zamieszać i dodać słodką oraz ostrą paprykę. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż zmiękną.
Na dnie rondelka rozgrzać olej. Cebulkę i papryczkę posiekać, dodać na dno patelni i krótko podsmażać przez 2 - 3 minuty.
Po tym czasie dodać pomidory oraz pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i gotować bez przykrycia na niedużym ogniu przez 10 - 15 minut.
Ugotowaną soczewicę i kaszę przełożyć do dużej miski, dodać podsmażoną cebulką wraz z pietruszką, bułką tartą oraz solą i pieprzem i wszystko dokładnie ugnieść, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
Z tak przygotowanej masy lepić pulpeciki i smażyć je na dużej patelni na odrobinie oleju. Gorące pulpeciki podawać z sosem pomidorowym oraz dużą ilością świeżej bazylii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA