Pieczony kalafior
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- ¼ łyżeczki cynamonu
- sól i czarny pieprz
- 2 - 3 łyżki oleju roślinnego, na przykład z pestek winogron lub rzepakowego
- 4 łyżki rodzynek
- ¼ szklanki tahiny
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- 2 - 3 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- sól
- oraz do podania: kostki dojrzałego mango, świeża kolendra
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Kalafiora podzielić na równe różyczki, w razie potrzeby większe przekroić, a łodygę pokroić w kostkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przesypać tam pokrojonego kalafiora.
Dodać olej, przyprawy i wszystko przy pomocy dłoni dokładnie natrzeć olejem.
Następnie dodać rodzynki, jeszcze raz wymieszać i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 30 minut, w międzyczasie dwa raz mieszając kalafiora.
W czasie gdy kalafior się piecze przygotować sos. Czosnek zetrzeć na tarce, dodać do tahiny razem z solą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać trzepaczką, a następnie stopniowo wlewać po kilka kropel wody i dalej mieszać.
Upieczonego kalafiora przełożyć na półmisek, oblać obficie sosem z tahiny, obsypać pokrojonym mango oraz liśćmi kolendry. Na koniec oprószyć solą oraz pieprzem i podawać bez dodatków lub z ugotowaną kaszą bulgur.
Kalafiora podzielić na równe różyczki, w razie potrzeby większe przekroić, a łodygę pokroić w kostkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przesypać tam pokrojonego kalafiora.
Dodać olej, przyprawy i wszystko przy pomocy dłoni dokładnie natrzeć olejem.
Następnie dodać rodzynki, jeszcze raz wymieszać i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 30 minut, w międzyczasie dwa raz mieszając kalafiora.
W czasie gdy kalafior się piecze przygotować sos. Czosnek zetrzeć na tarce, dodać do tahiny razem z solą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać trzepaczką, a następnie stopniowo wlewać po kilka kropel wody i dalej mieszać.
Upieczonego kalafiora przełożyć na półmisek, oblać obficie sosem z tahiny, obsypać pokrojonym mango oraz liśćmi kolendry. Na koniec oprószyć solą oraz pieprzem i podawać bez dodatków lub z ugotowaną kaszą bulgur.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W