Pieczony kalafior

Pieczony kalafior
Oceń przepis:
89 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Kalafiora podzielić na równe różyczki, w razie potrzeby większe przekroić, a łodygę pokroić w kostkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przesypać tam pokrojonego kalafiora.
Dodać olej, przyprawy i wszystko przy pomocy dłoni dokładnie natrzeć olejem.
Następnie dodać rodzynki, jeszcze raz wymieszać i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 30 minut, w międzyczasie dwa raz mieszając kalafiora.
W czasie gdy kalafior się piecze przygotować sos. Czosnek zetrzeć na tarce, dodać do tahiny razem z solą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać trzepaczką, a następnie stopniowo wlewać po kilka kropel wody i dalej mieszać.
Upieczonego kalafiora przełożyć na półmisek, oblać obficie sosem z tahiny, obsypać pokrojonym mango oraz liśćmi kolendry. Na koniec oprószyć solą oraz pieprzem i podawać bez dodatków lub z ugotowaną kaszą bulgur.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA