Picadillo – mielona wołowina w pomidorach

Picadillo – mielona wołowina w pomidorach
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeża jalapeño
  • ½ zielonej papryki
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2-3 łyżki mrożonego groszku (lub świeżego)
  • 1 łyżeczka suszonej chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 szklanka zmiksowanych pomidorów
  • 1,5-2 szklanek bulionu wołowego
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • oliwa
Do podania
  • tortilla

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy do czasu, aż zmięknie, następnie dodajemy drobno poszatkowany czosnek, krótko przesmażamy i dodajemy mięso. Smażymy do czasu, aż lekko się przyrumieni, rozdzielając łopatką wołowinę na mniejsze kawałeczki.

Dodajemy groszek, marchewkę i paprykę pokrojoną w małą kostkę i ziemniaki pokrojone w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy oregano, liściem laurowym, kuminem i chili. Podlewamy bulionem, zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze, aż sos odparuje, a warzywa zmiękną.

 

Tipy:

  • Picadillo można podać jako osobne danie lub jako farsz do tacos, tortilli etc.
  • Można przygotować bez ziemniaków, można również pominąć marchewkę i groszek – jeśli ktoś nie jest fanem.
  • To niezwykle proste danie, ale bardzo smaczne.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA