Picadillo – mielona wołowina w pomidorach
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 450 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 świeża jalapeño
- ½ zielonej papryki
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 2-3 łyżki mrożonego groszku (lub świeżego)
- 1 łyżeczka suszonej chili
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 szklanka zmiksowanych pomidorów
- 1,5-2 szklanek bulionu wołowego
- 1 listek laurowy
- sól
- oliwa
Do podania
- tortilla
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy do czasu, aż zmięknie, następnie dodajemy drobno poszatkowany czosnek, krótko przesmażamy i dodajemy mięso. Smażymy do czasu, aż lekko się przyrumieni, rozdzielając łopatką wołowinę na mniejsze kawałeczki.
Dodajemy groszek, marchewkę i paprykę pokrojoną w małą kostkę i ziemniaki pokrojone w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy oregano, liściem laurowym, kuminem i chili. Podlewamy bulionem, zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze, aż sos odparuje, a warzywa zmiękną.
Tipy:
- Picadillo można podać jako osobne danie lub jako farsz do tacos, tortilli etc.
- Można przygotować bez ziemniaków, można również pominąć marchewkę i groszek – jeśli ktoś nie jest fanem.
- To niezwykle proste danie, ale bardzo smaczne.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
Kuchnia meksykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W