Stek wagyu z wasabi i tosa joyu

Stek wagyu z wasabi i tosa joyu
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

Tosa joyu:
  • 2 szklanki dobrej jakości sosu sojowego
  • ½ szklanki sake
  • ¼ szklanki mirinu
  • 1 kawałek kombu (około 15 cm x 15 cm)
  • 1 garść płatków bonito (około 3 g)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tosa joyu: doprowadź sake i mirin do wrzenia i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj sos sojowy, kombu i płatki bonito. Zostaw na noc, a następnie przecedź przez gazę. Przelej sos do szklanej butelki i odstaw na noc, chociaż smak dojrzeje i polepszy się dopiero po kilku miesiącach.

Zetrzyj rzodkiew daikon i przełóż do miski. Zostaw na 10 minut.

Przypraw stek solą i rozgrzej mocno patelnię. Posmaruj ją tłuszczem wagyu, a następnie połóż stek. Smaż go z obu stron, aż zrobi się średnio krwisty. Odłóż stek na 5 minut w ciepłe i suche miejsce. Pokrój stek i połóż na ciepłym talerzu.

Pokrój cytrynę. Zetrzyj wasabi i ułóż mały kopczyk na plasterku cytryny. Wyciśnij nadmiar wilgoci z daikon i połóż ją tuż obok wasabi na cytrynie. Podawaj z sosem tosa joyu do maczania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA