Stek wagyu z wasabi i tosa joyu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 stek z polędwicy wagyu, około 300g, w temperaturze pokojowej
- 2 cm kostka tłuszczu z wagyu
- 1 cytryna
- ½ dużej daikon, obrana
- 1 sztuka wasabi
Tosa joyu:
- 2 szklanki dobrej jakości sosu sojowego
- ½ szklanki sake
- ¼ szklanki mirinu
- 1 kawałek kombu (około 15 cm x 15 cm)
- 1 garść płatków bonito (około 3 g)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tosa joyu: doprowadź sake i mirin do wrzenia i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj sos sojowy, kombu i płatki bonito. Zostaw na noc, a następnie przecedź przez gazę. Przelej sos do szklanej butelki i odstaw na noc, chociaż smak dojrzeje i polepszy się dopiero po kilku miesiącach.
Zetrzyj rzodkiew daikon i przełóż do miski. Zostaw na 10 minut.
Przypraw stek solą i rozgrzej mocno patelnię. Posmaruj ją tłuszczem wagyu, a następnie połóż stek. Smaż go z obu stron, aż zrobi się średnio krwisty. Odłóż stek na 5 minut w ciepłe i suche miejsce. Pokrój stek i połóż na ciepłym talerzu.
Pokrój cytrynę. Zetrzyj wasabi i ułóż mały kopczyk na plasterku cytryny. Wyciśnij nadmiar wilgoci z daikon i połóż ją tuż obok wasabi na cytrynie. Podawaj z sosem tosa joyu do maczania.
Zetrzyj rzodkiew daikon i przełóż do miski. Zostaw na 10 minut.
Przypraw stek solą i rozgrzej mocno patelnię. Posmaruj ją tłuszczem wagyu, a następnie połóż stek. Smaż go z obu stron, aż zrobi się średnio krwisty. Odłóż stek na 5 minut w ciepłe i suche miejsce. Pokrój stek i połóż na ciepłym talerzu.
Pokrój cytrynę. Zetrzyj wasabi i ułóż mały kopczyk na plasterku cytryny. Wyciśnij nadmiar wilgoci z daikon i połóż ją tuż obok wasabi na cytrynie. Podawaj z sosem tosa joyu do maczania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W