Kaczka pieczona z pomarańczą

Kaczka pieczona z pomarańczą
Oceń przepis:
49 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 2 kg grubej soli
  • 100 g tymianku
  • 1 pomarańcza
  • papier pergaminowy
  • dratwa
Syrop:
  • 200 g cukru brązowego
  • 150 ml sosu sojowego jasnego
  • 10 g czosnku, obranego
Surówka:
  • 1 kapusta biała młoda
  • kiełki brokułu lub gorczycy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ugotowany ryż jaśminowy
  • listki kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tymianek ocieramy i mieszamy z solą, kaczkę wkładamy w sól i odstawiamy na 6 godzin. Po wyjęciu ma obeschnąć w temperaturze pokojowej. Mięso ocieramy z nadmiaru soli, pomarańczę ze skórką nakłuwamy i wkładamy do wnętrza korpusu, związujemy i pieczemy w papierze pergaminowym lekko namoczonym w wodzie, w temp. 100 stopni C, przez 12 godz.

Robimy surówkę. Młodą kapustę szatkujemy na mandolinie, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy kiełki, oleje, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy do połączenia smaków.

Wszystkie składniki syropu gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji.

Po wyciągnięciu z piekarnika kaczkę lekko studzimy, wyjmujemy z brytfanki, odwijamy z papieru, wkładamy do suchego naczynia do zapiekania. Bejcujemy syropem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, nakłuwamy skórę widelcem. Zapiekamy w 250 stopniach (termoobieg, grzanie górne i dolne) do zrumienienia. Kroimy i podajemy z ryżem i surówką.



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA