Kaczka pieczona z pomarańczą
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- 1 kaczka
- 2 kg grubej soli
- 100 g tymianku
- 1 pomarańcza
- papier pergaminowy
- dratwa
Syrop:
- 200 g cukru brązowego
- 150 ml sosu sojowego jasnego
- 10 g czosnku, obranego
Surówka:
- 1 kapusta biała młoda
- kiełki brokułu lub gorczycy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 40 ml oleju rzepakowego
- 1 cytryna
- 1 posiekany ząbek czosnku
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ugotowany ryż jaśminowy
- listki kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tymianek ocieramy i mieszamy z solą, kaczkę wkładamy w sól i odstawiamy na 6 godzin. Po wyjęciu ma obeschnąć w temperaturze pokojowej. Mięso ocieramy z nadmiaru soli, pomarańczę ze skórką nakłuwamy i wkładamy do wnętrza korpusu, związujemy i pieczemy w papierze pergaminowym lekko namoczonym w wodzie, w temp. 100 stopni C, przez 12 godz.
Robimy surówkę. Młodą kapustę szatkujemy na mandolinie, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy kiełki, oleje, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy do połączenia smaków.
Wszystkie składniki syropu gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji.
Po wyciągnięciu z piekarnika kaczkę lekko studzimy, wyjmujemy z brytfanki, odwijamy z papieru, wkładamy do suchego naczynia do zapiekania. Bejcujemy syropem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, nakłuwamy skórę widelcem. Zapiekamy w 250 stopniach (termoobieg, grzanie górne i dolne) do zrumienienia. Kroimy i podajemy z ryżem i surówką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź