Kaczka pieczona w orientalnych przyprawach

Kaczka pieczona w orientalnych przyprawach
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kaczka ok. 2 kg
  • dwie pomarańcze
  • 2 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy.
Marynata:
  • szklanka brązowego cukru
  • skórka starta z dwóch sparzonych wrzątkiem pomarańczy
  • 2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
  • po łyżeczce: zmielonego kardamonu i kolendry, kminu rzymskiego, cynamonu, goździków, ko-lendry
Sos:
  • duża łyżka masła
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • pomarańcze i sok z pieczenia
  • łyżeczka kopry włoskiego suszonego
  • świeża kolendra

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi kaczkę. Wstaw do lodówki na 24h.

Po wyjęciu otrzyj suchym papierem z nadmiaru powstałego płynu i nafaszeruj obranymi ze skórki pomarańczami.

Do brytfanki dolej sok z pomarańczy. Piecz około 2,5h w temperaturze 180 stopni. Nie przerzucaj na drugą stronę podczas pieczenia, a jedynie podlewaj powstałym płynem.

W rondelku rozgrzej masło i dodaj koper. Chwilę smaż, aż zacznie się unosić intensywny zapach. Dodaj pomarańcze. Płyn z pieczenia lekko przestudź i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Dolej do rondelka. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę. Serwuj z sosem i ulubionymi dodatkami. Doskonale smakuje mięso z kaczki podane w chrupiących tacos z dodatkiem warzyw, np. salsy z ogórka i jabłka oraz wiórków z marchewki.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA