Kaczka pieczona w orientalnych przyprawach
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kaczka ok. 2 kg
- dwie pomarańcze
- 2 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy.
Marynata:
- szklanka brązowego cukru
- skórka starta z dwóch sparzonych wrzątkiem pomarańczy
- 2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
- po łyżeczce: zmielonego kardamonu i kolendry, kminu rzymskiego, cynamonu, goździków, ko-lendry
Sos:
- duża łyżka masła
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- pomarańcze i sok z pieczenia
- łyżeczka kopry włoskiego suszonego
- świeża kolendra
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi kaczkę. Wstaw do lodówki na 24h.
Po wyjęciu otrzyj suchym papierem z nadmiaru powstałego płynu i nafaszeruj obranymi ze skórki pomarańczami.
Do brytfanki dolej sok z pomarańczy. Piecz około 2,5h w temperaturze 180 stopni. Nie przerzucaj na drugą stronę podczas pieczenia, a jedynie podlewaj powstałym płynem.
W rondelku rozgrzej masło i dodaj koper. Chwilę smaż, aż zacznie się unosić intensywny zapach. Dodaj pomarańcze. Płyn z pieczenia lekko przestudź i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Dolej do rondelka. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę. Serwuj z sosem i ulubionymi dodatkami. Doskonale smakuje mięso z kaczki podane w chrupiących tacos z dodatkiem warzyw, np. salsy z ogórka i jabłka oraz wiórków z marchewki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź