Pieczona kaczka z wiśniową glazurą, purée ziemniaczanym i fasolką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 63)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kaczki
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 duża kaczka
- 1 pomarańcza
- 1 czerwona cebula
- 4 gwiazdki anyżu
- pół pęczka tymianku
- sól i pieprz
Dodatki:
- 3 ziemniaki
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 100 g masła
- pół filiżanki śmietany
- ćwierć pęczka tymianku
- sól i pieprz
Glazura:
- 2 filiżanki wiśni bez pestek (zachować sok, jeśli są z puszki)
- pół filiżanki cukru
- ćwierć filiżanki brandy
- 1 gwiazdka anyżu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Kaczkę przyprawić solą i pieprzem. Nadziać cebulą, ćwiartką pomarańczy i tymiankiem. Piec na kratce piersią do góry przez 20 minut, następnie 20 minut piersią w dół i 30 minut piersią do góry. Odłożyć na 30 minut, żeby odpoczęła.
Ziemniaki w mundurkach ugotować do miękkości. Obrać i rozgnieść. W rondelku stopić 50 g masła, wlać śmietanę i dodać rozgniecione ziemniaki.
W drugim rondelku stopić 50 g masła, dodać czosnek, tymianek i fasolkę. Przyprawić solą i pieprzem, wlać 3 łyżki wody i gotować, aż fasola będzie miękka.
W kolejnym rondelku stopić cukier. Kiedy zacznie wrzeć dodać wiśnie i sok z pozostałej części pomarańczy. Gdy wiśnie będą miękkie wlać brandy.
Kaczkę podzielić na części i podawać z fasolką i wiśniami.
Kaczkę przyprawić solą i pieprzem. Nadziać cebulą, ćwiartką pomarańczy i tymiankiem. Piec na kratce piersią do góry przez 20 minut, następnie 20 minut piersią w dół i 30 minut piersią do góry. Odłożyć na 30 minut, żeby odpoczęła.
Ziemniaki w mundurkach ugotować do miękkości. Obrać i rozgnieść. W rondelku stopić 50 g masła, wlać śmietanę i dodać rozgniecione ziemniaki.
W drugim rondelku stopić 50 g masła, dodać czosnek, tymianek i fasolkę. Przyprawić solą i pieprzem, wlać 3 łyżki wody i gotować, aż fasola będzie miękka.
W kolejnym rondelku stopić cukier. Kiedy zacznie wrzeć dodać wiśnie i sok z pozostałej części pomarańczy. Gdy wiśnie będą miękkie wlać brandy.
Kaczkę podzielić na części i podawać z fasolką i wiśniami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kaczki
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W