Pierś kaczki w jabłkach z orzechowymi ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 4 jabłka antonówki
- 100 g dżemu porzeczkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki miodu gryczanego
Orzechowe ziemniaki:
- 4 ugotowane ziemniaki ugotowane (typ C)
- 1 stołowa łyżka masła orzechowego
- 50 ml śmietanki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie obtaczamy w cukrze i cynamonie, układamy w brytfance. Piersi solimy i pieprzymy, nacinamy delikatnie skórę. Smażymy na rumiany kolor od strony skóry. Studzimy i obtaczamy w dżemie porzeczkowym.
Piersi układamy na jabłkach i pieczemy 12 min. w 220 stopniach, wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia pod przykryciem. Gotowe piersi kroimy i podajemy z jabłkami i miodem gryczanym i orzechowymi ziemniakami.
Ziemniaki ścieramy na tarce. Masło orzechowe podgrzewamy ze śmietanką, dodajemy starte ziemniaki, mieszamy, doprawiamy solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kaczki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W