Wołowina szmurowana z kluskami szorymi

Wołowina szmurowana z kluskami szorymi
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kluski szore smażone z kiszoną kapustą:
  • 4 szt. startych na małych oczkach ziemniaków, surowych
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok szklanka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek suszony
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • smalec do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone mięso wołowe zrazowe obsyp solą i majerankiem oraz obłóż gęsto plastrami cebuli i czosnku. Zostaw w chłodnym miejscu pod przykryciem na jedną dobę.
Z mięsa usuń przyprawy. Natrzyj je mielonym pieprzem i obsmaż na smalcu. Wołowinę przełóż do naczynia i piecz do miękkości, od czasu do czasu podlewaj pieczeń wywarem z warzyw.

Przygotuj szore kluski. Starte ziemniaki zagnieć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z jajkami tak, aby powstało w miarę gęste, jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodaj przyprawy.
Małe kluseczki prosto z deski wrzucaj na wrzątek i gotuj około 3 min.
Na głębokiej patelni na smalcu przesmaż poszatkowaną kapustę i dorzuć kluski. Podawaj obok mięsa bez sosu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA