Bryzol wołowy z cebulą i zapiekanym kalafiorem

Bryzol wołowy
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • masło + kilka łyżek roztopionego
  • mąka
  • ½ kalafiora, podzielonego na różyczki
  • ok. ½ szklanki startego parmezanu
  • ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwicę mielimy lub siekamy jak na tatar. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, sosem sojowym i odstawiamy.

Kalafior wrzucamy do posłodzonego i posolonego wrzątku i gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do formy do zapiekania. Skrapiamy masłem, posypujemy papryką i parmezanem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.

W tym czasie cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Wrzucamy cebulę, podsmażamy i jak lekko zmięknie podlewamy kilkoma łyżkami wody i odparowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Z posiekanego mięsa formujemy 4 kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Jak się ładnie zarumieni z każdej strony, doprawiamy solą, nakrywamy podduszoną cebulą, przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i zostawiamy tak na 2-3 minuty. Na talerz wykładamy porcję kalafiora, posypujemy szczypiorkiem, nakładamy bryzol i serwujemy.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA