Bryzol wołowy z cebulą i zapiekanym kalafiorem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 600 g polędwicy wołowej
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- olej
- masło + kilka łyżek roztopionego
- mąka
- ½ kalafiora, podzielonego na różyczki
- ok. ½ szklanki startego parmezanu
- ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwicę mielimy lub siekamy jak na tatar. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, sosem sojowym i odstawiamy.
Kalafior wrzucamy do posłodzonego i posolonego wrzątku i gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do formy do zapiekania. Skrapiamy masłem, posypujemy papryką i parmezanem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.
W tym czasie cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Wrzucamy cebulę, podsmażamy i jak lekko zmięknie podlewamy kilkoma łyżkami wody i odparowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z posiekanego mięsa formujemy 4 kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Jak się ładnie zarumieni z każdej strony, doprawiamy solą, nakrywamy podduszoną cebulą, przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i zostawiamy tak na 2-3 minuty. Na talerz wykładamy porcję kalafiora, posypujemy szczypiorkiem, nakładamy bryzol i serwujemy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź