Zrazy wołowe
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny, Zrazy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 5 sznycli z dolnej zrazowej, o grubości 1cm
- 4 ogórki kiszone
- 10 plasterków boczku wieprzowego surowego wędzonego
- 2 kromki pieczywa pszennego
- sól
- pieprz
- 1 szklanka mąki
Sos:
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 50 g masła
- 20 g grzybów suszonych
- 4 cebule
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sznycle rozklepujemy na cienkie plastry tłuczkiem po przez folię spożywczą. Każdy sznycel delikatnie zakładamy jeden na drugi na zakładkę, aby powstał jeden, duży sznycel. Posypujemy go solą i pieprzem. Następnie na brzegu układamy wzdłuż plastry boczku oraz cząstki ogórka pokrojonego w ćwiartki. Powoli rolujemy do uzyskania długiej rolady.
Gotowy rulon dzielimy na 6 cm kawałki, każdy kawałek przekuwamy wykałaczką i obtaczamy w mące. Smażymy na rumiany kolor z 2 stron, przekładamy do rondla jeden obok drugiego, zalewamy wodą, dodajemy grzyby i przesmażoną cebulkę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 2 godziny, odkrywamy, dodajemy wino i masło i dusimy kolejne 1,5 godz. pod przykryciem. Gotowe zrazy wyjmujemy, wywar redukujemy do uzyskania lekko syropowatej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i pierzem oraz zagęszczamy masłem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź