Rustykalny bochen z samopszy na zakwasie
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Dzień przed pieczeniem:
- 1 łyżka aktywnego zakwasu
- 100 ml wody
- 100 g mąki z samopszy pełnoziarnistej
Dzień pieczenia:
- 200 g aktywnego zakwasu z samopszy
- 500 g jasnej mąki z samopszy
- 100 g mąki orkiszowej typ 630
- 100 g mąki z samopszy pełnoziarnistej
- 480 ml wody
- 25 g soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem:
Wieczorem w misce wymieszać łyżkę zakwasu z mąką oraz wodą. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.
Dzień pieczenia:
Z aktywnego zakwasu odłożyć łyżkę do słoika i schować do lodówki.
Jasną i pełnoziarnistą mąkę z samopszy wymieszać ze sobą, a następnie dobrze wymieszać z wodą, nie wyrabiając. Przykryć i odstawić na 40 minut, aby zaszła autoliza.
Po tym czasie dodać zakwas i mokrą ręką ściskać ciasto, podzielić na mniejsze kawałki. Następnie wszystko ze sobą połączyć i dodać sól. Wyrobić przez chwilę ręką. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Po 40 minutach mokrymi dłońmi złożyć ciasto (naciągnąć każdy bok po kolei ku górze i złożyć naciągnięte ciasto do środka). Czynność powtórzyć 3 razy w odstępach co 40 minut.
Po tym czasie dobrze obsypać blat mąką i uformować z ciasta podłużny bochen. Umieścić go w nasmarowanej masłem foremce. Wierzch posypać mąką. Odstawić na 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Rozgrzać piekarnik do 220º C. Wstawić foremkę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec około 45 minut
Po wyjęciu odstawić na kratkę do wystudzenia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź