Kaszubskie kugle
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 8 małych jabłek
- 50 dag mąki krupczatki
- 15 dag cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 1 opakowanie śmietany 12%
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji różanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Rozpuszczamy masło i dodajemy razem ze śmietaną, pamiętając aby masło nie było za gorące. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Dzielimy ciasto na 8 części. Formujemy kulki, z których następnie lepimy placki o średnicy 2 razy większej od jabłek. Umyte jabłka z obciętymi ogonkami kładziemy na środku placka i dokładnie oblepiamy. Układamy na wysmarowanej foremce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 30 minut aż się zarumienią. Na sam koniec posypujemy jabłka cukrem pudrem i przyozdabiamy świeżą melisą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W