Zupa jabłkowa z bursztynem
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 5
Składniki:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1/2 małej ostrej papryki
- 2 małe kwaskowe jabłka
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1/2 litra świeżego soku jabłkowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 600 ml słodkiej śmietany 18%
- 60 dag utartego dojrzałego sera bursztyn
- 25 ml brandy
- natka pietruszki
- grzanki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew, seler, i paprykę oczyszczone pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Zagotować bulion i sok jabłkowy, zmniejszyć ogień, dodać warzywa i jabłka. Gotować aż będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i kardamonem. Zmiksować i odstawić. Roztopić masło w rondelku, dodać mąkę i zrobić delikatną zasmażkę. Połączyć z bulionem, dodać ser i roztopić, zmiksować, wlać śmietanę i zagotować do zgęstnienia. Na koniec wlać do zupy brandy. Wszystko dobrze wymieszać. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W