Zupa-krem z fasoli

Zupa-krem z fasoli
Oceń przepis:
111 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 puszka fasoli lub podobna ilość ugotowanej
  • ½ łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml kremówki
  • 100 ml mleka
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 80 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Posiekany czosnek i cebulę poddusić na maśle. Dodać pokrojoną na kawałki pietruszkę i ziemniaki. Następnie dodać ¾ fasoli, zalać bulionem i gotować aż wszystko będzie miękkie. Dodać kremówkę i mleko. Zmiksować na gładki krem. Jeśli będzie za gęsty, trzeba rozrzedzić bulionem lub mlekiem. Doprawić solą i pieprzem.

Na 4 łyżkach oleju podsmażyć pozostawioną fasolę. Resztę zmiksować z pietruszką i dodać do fasoli na patelni. Całość przez chwile smażyć.

Zupę nalać do miseczek. Wierzch posypać podsmażoną fasolą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA