Zupa-krem z fasoli
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 puszka fasoli lub podobna ilość ugotowanej
- ½ łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 korzenie pietruszki
- 3 ziemniaki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml kremówki
- 100 ml mleka
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- 3 pęczki natki pietruszki
- 80 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posiekany czosnek i cebulę poddusić na maśle. Dodać pokrojoną na kawałki pietruszkę i ziemniaki. Następnie dodać ¾ fasoli, zalać bulionem i gotować aż wszystko będzie miękkie. Dodać kremówkę i mleko. Zmiksować na gładki krem. Jeśli będzie za gęsty, trzeba rozrzedzić bulionem lub mlekiem. Doprawić solą i pieprzem.
Na 4 łyżkach oleju podsmażyć pozostawioną fasolę. Resztę zmiksować z pietruszką i dodać do fasoli na patelni. Całość przez chwile smażyć.
Zupę nalać do miseczek. Wierzch posypać podsmażoną fasolą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W