Budyń z malinami

Budyń z malinami
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 20 dag cukru
  • laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • sól
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • sok malinowy
  • maliny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Laskę wanilii rozkroić i tępą stroną noża zebrać nasiona. ¾ litra mleka wlać do garnka, dodać wanilię i cukier. Gotować. 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać dokładnie z 3 żółtkami, resztą mleka i szczyptą soli. Powoli dolewać do gotującego się mleka. Cały czas mieszać. Gotowy budyń można podawać na gorąco z sokiem malinowym i malinami. Można na dno salaterki włożyć parę kostek gorzkiej czekolady.
Jeśli podajemy budyń na zimno, wtedy najlepiej jest formę tortową wysmarować od środka masłem i zalać budyniem. Zostawić w chłodnym miejscu. Po wystygnięciu polać sokiem malinowym i posypać świeżymi malinami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA