Domowa pascha

Domowa pascha
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Potrawy wielkanocne

Składniki:

  • Masa pascha:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 10 g żelatyny
  • 80 g żółtek / ok. 4 żółtka
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g kremówki
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 ml ekstraktu z wanilii
  • 200 g suszonych owoców: moreli, daktyli, jagód goji, żurawiny
Żel pektynowy:
  • 10 g soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 10 g pektyny
  • złote konfetti (opcjonalnie)
Kruszonka:
  • 25 g cukru
  • 25 g masła
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki mielonych pistacji
Dodatkowo:
  • ajerkoniak

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kruszonkę wyrobić krótko, przesypać na blaszkę i piec w 160º C.

Przygotować paschę, ubijając masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kremówkę, twaróg i żółtka. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy twarogowej razem z ekstraktem waniliowym.

Morele i daktyle posiekać i razem zresztą suszonych owoców dodać do masy, wymieszać. Przelać do foremek i zamrozić.

Wszystkie składniki żelu doprowadzić do wrzenia, gotować krótko. Lekko przestudzić i wmieszać złote konfetti. Jeszcze ciepłym żelem oblać zamrożone paschy. Ułożyć desery na kruszonce i polać ajerkoniakiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA