Domowa pascha
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Potrawy wielkanocne
Składniki:
- Masa pascha:
- 500 g mielonego twarogu
- 10 g żelatyny
- 80 g żółtek / ok. 4 żółtka
- 125 g cukru pudru
- 100 g kremówki
- 100 g miękkiego masła
- 2 ml ekstraktu z wanilii
- 200 g suszonych owoców: moreli, daktyli, jagód goji, żurawiny
Żel pektynowy:
- 10 g soku z cytryny
- 100 g cukru
- 10 g pektyny
- złote konfetti (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 25 g cukru
- 25 g masła
- 50 g mąki
- 2 łyżki mielonych pistacji
Dodatkowo:
- ajerkoniak
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kruszonkę wyrobić krótko, przesypać na blaszkę i piec w 160º C.
Przygotować paschę, ubijając masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kremówkę, twaróg i żółtka. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy twarogowej razem z ekstraktem waniliowym.
Morele i daktyle posiekać i razem zresztą suszonych owoców dodać do masy, wymieszać. Przelać do foremek i zamrozić.
Wszystkie składniki żelu doprowadzić do wrzenia, gotować krótko. Lekko przestudzić i wmieszać złote konfetti. Jeszcze ciepłym żelem oblać zamrożone paschy. Ułożyć desery na kruszonce i polać ajerkoniakiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W